Maloletnici iz Vaspitno-popravnog doma Kruševac na 1000 kvadrata uzgajaju cveće!

Šareno cveće iz Sivog doma: Kako izgledaju biljke koje gaje maloletnici iz Vaspitno-popravne ustanove – Proizvedeno je 4.000 sadnica

 Foto: Printskin/RTS

U Vaspitno-popravni dom u Kruševcu već sedam decenija se na prevaspitavanje, zbog počinjenih težih ili lakših krivičnih dela, upućuju maloletnici. Tokom boravka štićenici, između ostalog, završavaju škole, izučavaju zanate i osposobljavaju za život nakon izlaska iz Doma.

Vreme je ulepšavanja i dekorisanja bašti i balkona, pa je prodajna izložba cvetnica u centru Kruševca izazvala interesovanje građana.

Sezonsko cveće, na iznenađenje mnogih, proizveli su štićenici Vaspitno-popravnog doma. Ovog proleća u savremenom plasteniku koji je doniralo Ministarstvo pravde proizvedeno je 4.000 sadnica.

– Ali možda i ono najbitnije da naši štićenici imaju prilike da nauče da se bave nekim novim delatnostima i kasnije kada izađu na slobodu rade možda improvizovanim uslovima krenu sa uzgajanjem cveća i počnu da se bave profitabilnim, lepim poslom, humanim poslom gde će moći da žive oni i njihove porodice od svog rada – kaže Ivan Mijailović, upravnik Vaspitno-popravnog doma.

– Prvi put su naši štićenici imali mogućnosti da za period dok su bili na edukaciji u JKP prime i nadoknadu od 15 000 dinara, što je njima takođe bio veliki podstrek – dodaje.

Osamnaestogodišnji S. S. zadovoljan je rezultatima svog i rada drugih štićenika koji su puno vremena i pažnje posvetili cveću:

– Organizovali su praksu u JKP koje nas je plaćalo i mnogo smo naučili i ovde iznosimo to što smo naučili. Zadovoljni smo, trudimo se da bude što lepše i što bolje za nas i za ostale građane.

Početak obećava, jer raskošni cvetovi, najbolje potvrđuju da uslovi postoje. Plan je da se već u narednom turnusu udvostruči proizvodnja cveća i zasadi začinsko i lekovito bilje. Na ovaj način proširuju se delatnosti za koje se štićenici obučavaju i školuju.

Pored raznih zanata u prilici su i da praktično nauče kako da se na najbolji način bave poljoprivredom. U poslednjih šest godina proizvode svu hranu koja se koristi u Domu.

Telegraf.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply