“Mali dnevnik“ ovekovečio heroje

Naši vladari na jednoj i kraljica Natalija na dugoj naslovnici

U Gradskoj biblioteci u Kruševcu, Ivana Stefanović priredila izložbu „Srbija i Balkan u francuskim novinama“. Na naslovnim stranama iz 19. veka srpski kraljevi i vojnici

 Naši vladari na jednoj i kraljica Natalija na dugoj naslovnici

Naši vladari na jednoj i kraljica Natalija na dugoj naslovnici

KRUŠEVLjANKA Ivana Stefanović istraživala je kako su Francuzi izveštavali o hrabroj srpskoj vojsci u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Tako je magazin „L pti žurnal“ opširno pisao o svim dešavanjima na teritoriji Srbije od 1863. do 1944. godine, a neka od najslavnijih herojskih dela srpske vojske završavala su na naslovnim stranicama ovog lista.

– „Mali dnevnik“, u to vreme jedna od najpoznatijih francuskih novina, 1890. godine imao je neverovatan tiraž od milion primeraka – predočava Ivana Stefanović – Ne samo da su izveštavali o dešavanjima na Balkanu, stradanjima i borbama srpske vojske, već su bili opčinjeni našim junaštvom i slavnom istorijom.

Fascinacija Srbijom vidi se i u tekstu i na slici. Objavljivali su reporteri slike pripadnika dinastije Karađorđević, kralja Petra Prvog i Aleksandra Ujedinitelja, koje su krasile izdanje od 28. marta 1915. godine s velikim naslovom „Poštovanje herojskoj Srbiji“.

– Sačuvan je broj sa ilustracijom vojvode Stepe Stepanovića uz komentar „Udri čudovište“, aludirajući na činjenicu da neustrašivi vojskovođa juriša na nadmoćniju vojsku – napominje naša sagovornica. – Francuska je bila jedan od značajnijih saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu. I danas se mogu naći fotografije na kojima se vidi kako se Francuz i Srbin zajedno bore protiv Austrougarske.

Francuskim novinarima nije promaklo ni ponašanje Bugarske u vreme ratova, pa su objavili fotografiju bugarskog vojnika koji zabada nož u leđa Srbinu. Predstavljali su i različite situacije na terenu, po oslobođenju srpskih gradova tradicionalno lomljenje pogače, doček junaka sa fronta.

– Kako u to vreme nije bilo mnogo foto-aparata, često su naslovne strane i tekstove ilustrovali crtežima, a na praktično svim slikama umetnici su prikazivali naše vojnike i oficire, kao i predstavnike kraljevskih dinastija, kao veoma dostojanstvene – ističu u Gradskoj biblioteci Kruševca, gde je otvorena izložba „Srbija i Balkan u francuskim novinama“. – Svi brojevi „Malog dnevnika“ sačuvani su u elektronskom obliku u arhivi Nacionalne biblioteke Francuske.

PRVE VESTI SA RATIŠTA

SVE vesti iz Srbije i sa Balkana zauzimale su značajno mesto u francuskoj štampi. Pored njih, „L pti žurnal“ objavljivao je i vesti iz sveta mode, zdravstva, ishrane i crtice o čudesnim događajima i pojavama. Objavljivane su priče i pesme, oglasi sa reklamama, kao i enigmatika.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply