Lideri Sindikata suočeni sa problemom, nema članstva jer nema ni radnika!

Sindikat Kruševac

Novi čelnici u najvećoj radničkoj organizaciji Rasinskog okruga pred starim problemima. U DIP „Savremeni dom“ i Fabrici ulja, pored proizvodnje, zamro je i sindikalni život

 Sindikat Kruševac

OD početka minule sedmice, u Savezu samostalnih sindikata su i novi lideri, koji su se našli među 35 izabranih članova Veća, odnosno 17 članova Predsedništva ove najveće radničke organizacije u Rasinskom okrugu. Problemi su, međutim, ostali stari: očajna privredna situacija i borba za spasavanje 3.000 radnih mesta, koliko ih je preostalo u osam preduzeća u restrukturiranju.

– Do 2002, u Kruševcu je radilo 36.000 ljudi, a samo u proizvodnji, odnosno u takozvanom realnom sektoru bilo je angažovano oko 20.000 radnika – podseća Milenko Mihajlović, reizabrani predsednik Samostalnog sindikata. – Pre privatizacije imali smo oko 25.000 članova, ali su mnogi ostali bez posla, firme su se ugasile ili su ljudi ostali bez radnih mesta u katastrofalnim privatizacijama. Sada nam, dakle, predstoji i prebrojavanje.

Kolika je propast kruševačke privrede, kaže, najbolje svedoči podatak da u nekada velikim fabrikama – koje su, poput DIP „Savremeni dom“ i Fabrike ulja, upošljavale po nekoliko stotina radnika – sada nema ni sindikalnog života, s obzirom na to da se zaposleni mogu prebrojati prstima jedne ruke.

– Iako tu nemamo članstvo, aktivno učestvujemo u rešavanju statusnog pitanja tih fabrika, baš kao i u HI „Župa“, gde je 18 naših članova sa ugovorom na neodređeno vreme – tvrdi Mihajlović.

U preduzećima u kojima imaju značajan broj članova, poput IMK „14. oktobar“ – gde je, posle realizacije socijalnog programa, od 1.550 ostalo oko 800 radnika – novi lideri muče muku svojih prethodnika.

– Među najvećim problemima su tužbe bivših i sadašnjih zaposlenih zbog zaostalih plata, a duguju nam se 24 zarade. Tu je i problem nepovezanog radnog staža za četiri godine – objašnjava Miroljub Anđelković, novi predsednik Samostalnih sindikata u IMK, dodajući da je oko 330 „oktobaraca“ zainteresovano za sudski epilog koji može i da blokira fabriku.

 

BROJKE

TOKOM poslednje dve godine, u realnom sektoru ugašeno je gotovo 2.000 radnih mesta, pa je na kraju 2014. u Kruševcu bilo samo 23.862 zaposlenih. Stopa nezaposlenih lane je iznosila 36,26 odsto.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply