Legat Stevana i Stanislava Biničkog u holu Narodne biblioteke Srbije

U okviru državnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a u spomen Stanislava Biničkog, jednog od najznačajnijih predstavnika srpske klasične muzike, osnivača Beogradskog vojnog orkestra i jednog od osnivača Srpske muzičke škole, u Narodnoj biblioteci Srbije gostuje izložba Narodnog muzeja – Kruševac pod nazivom „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u četvrtak 21. avgusta u podne u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije, a realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Gostovanje izložbe Narodnog muzeja – Kruševac u Narodnoj biblioteci Srbije, jedinstvena je prilika da se istkane značaj legata Stanislava Biničkog i pogledaju originalni rukopis i prvo štampano izdanje partiture Marš na Drinu, kao i notni zapisi srpskih narodnih pesama iz 1921. godine, navode iz NBS-a.

Na izložbi će biti predstavljena i lična dokumenta, porodične fotografije, notni zapisi i lični predmeti iz Legata Stevana i Stanislava Biničkog koji se čuva u Narodnom muzeju – Kruševac.

Autori izložbe i kataloga su Kosta Radić, Goran Vasić i Zvezdana Lazarević. Saradnici su Zorica Simić i Jovanka Rašović; dizajn kataloga uradila je Jasmina Vasić; za dizajn izložbe zaslužan je Nikola Vukanović.

Izložbu „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“ Narodna biblioteka Srbije organizuje u susret obeležavanju stogodišnjice komponovanja čuvenog Marša na Drinu Stanislava Biničkog.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply