KUD Henkel-Merima: Pismo gradonačelniku (o nameštenom gradskom konkursu)

KUD Henkel-Merima: Otvoreno pismo gradonačelniku Gašiću

Kulturno-umetničko društvo “Henkel-Merima” objavilo je danas na svom Fejsbuk profilu otvoreno pismo gradonačelniku Kruševca, Bratislavu Gašiću. Pročitajte u celosti obraćanje gradonačelniku Bratislavu Gaišću

KUD Henkel-Merima: Otvoreno pismo gradonačelniku Gašiću

Poštovani gradonačelniče,

Nije nam preostalo ništa drugo već da Vam se obratimo na ovaj način i upozorimo na dešavanja u gradu prilikom raspodele finansijskih sredstava za finansiranje projekata u kulturi za 2014.godinu.

Naime, verovatno ste upoznati sa raspodelom sredstava za finansiranje projekata u kulturi za 2014. godinu koja je više nego katastrofalna i ponižavajuća za pojedinu decu ovoga grada, a kojom su prilikom kulturno umetničkom društvu „14. Oktobar“ – Kruševac dodeljena sredstva u iznosu od 2.400.000,00 din (dva miliona i četiri stotine hiljada dinara), a kulturno umetničkom društvu „Henkel-Merima“ – Kruševac neverovatnih i ponižavajućih 30.000,00 din. (trideset hiljada dinara), pa Vas ovom prilikom pitamo po kojim su to kriterijumima dodeljivana sredstva, koji to kriterijumi dele našu decu od dece koja su članovi KUD-a „14. Oktobar“.

Postavljamo Vam i pitanje da li su članovi KUD-a „Henkel-Merima“ deca drugog reda, razlikuju li se po nečemu od drugih? Jesu li deca koja su clanovi KUD-a „Henkel-Merima“ kažnjena time sto nisu članovi „14. Oktobra“? Zbog čega naša deca ne zaslužuju da putuju i predstavljaju našu kulturu, zemlju i naš grad u zemlji i inostranstvu? Mislite li da je ovakvim odnosom prema konkursu on sam izgubio svu svoju svrhu i otvoren samo kao pokriće očiglednog sponzorskog odnosa prema KUD-u „14. Oktobar“.

Duboko smo ubeđeni da nismo usamljeni u ovom problemu već da su na ovaj način oštećena i druga društva u gradu.

Podsećamo Vas da nije prvi put da „Grad Kruševac“ bude nekome majka, a nekome maćeha. U toku prethodne godine svim srcem i sredstvima pomogli ste odlazak „14. Oktobra“ u Sjedinjene američke Države i nesebično im darovali značajna sredstva za to putovanje, ali onda kada je KUD “Henkel-Merima“ od strane međunarodnih subjekata odabrano da predstavlja našu kuluru, državu Srbiju i naš grad Kruševac na međunarodnom festivalu u Turskoj (gde je veoma značajno bilo da zemlja koja je pet stotina godina bila pod okupacijom Turaka ima svoju bogatu kulturu i ponosno je predstavlja) ostali ste nemi i nemoćni da pomognete, tako da smo bili prinuđeni da otkažemo naše učešće na tom festvalu jer deca nisu imala sredstava da sama finansiraju putovanje obzirom da su to već jednom učinila, i protekle godine predstavljala svoju državu SRBIJU na međunarodnom festivalu u Grčkoj isključovo o svom trošku.

Moramo Vas podsetiti i na to da je KUD “Henkel-Merima“ Kruševac protekle godine obeležilo 70 godina postojanja i 30 godina neprekidnog rada i svih tih godina se odazivalo na sve humanitarne događaje u gradu i republici pa i na one gde je drugim društvima bilo ispod časti da učestvuju.

Nama gradonačelniče nije nikada bilo ispod časti nijedno predstavljanje naše kulture, našeg grada i naših običaja pa bilo ono na velelepnim binama pod svetlima reflektora ili na livadi kraj malene crkve, ali su nam ispod časti ovakvo ponašanje gradske vlasti i ovako koruptivne odluke nadležnih.

Moramo Vas obavestiti i to da smo ponovo pozvani da od 16. 4. 2014 do 21. 4. 2014 predstavljamo našu zemlju, naš grad i našu kulturu na „Uskršnjem festivalu folklora“ u Grčkoj ali ćemo po svemu sudeći i to gostovanje morati da otkažemo jer nije naišlo na razumevanje grada i za projekat „Pružimo ruku prijateljstvu“ nisu odobrena sredstva, a sami nismo u stanju da finansiramo takvo gostovanje. Ovaj projekat podrazumevao je i domaćinski doček i prijem naših pobratima iz KUD-a „Vučjak“ iz Republike Srpske koji su nas takođe prethodne godine srdačno primili i domaćinski ugostili u okviru širenja međunarodnog prijateljstva i upoznavanja lepote i različitosti kultura svih nacija.

U vezi sa svim gore pomenutim molimo Vas i nadamo se da ćete ispraviti grešske i dostojno nagraditi zalaganje, odricanje i umeće naših članova ne odvajajući ih od njihovih kolega iz drugih društava, ne praveći razlike i ne praveći od njih decu drugog reda. To su takođe naša deca, deca Kruševca koja su se oduprla internetu i pošastima modernog sveta i odlučila se da žive, vaspitavaju se i druže na zdrav način šireći ljubav i saznanja o našim običajima koji nažalost postaju zaboravljeni.

Učinite tu decu ponosnim na to što su Kruševljani i to što su iskreni ambasadori naše kulture u svetu.

U nadi da vaše reči u kampanji a i do sada o borbi protiv korupcije i podjednakim šansama za sve gradjane grada Kruševca pogotovu omladine nisu prazne priče i da ćete se lično založiti da se ova neverovatna pa i čini nam se koruptivna nepravda ispravi,

Unapred zahvalni:
ČLANOVI KUD.-a“Henkel-MERIMA“Kruševac.

U Kruševcu 13.03.2014. MP.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply