Kruševački volonteri ponovo u akciji, očistili Modričku reku, meštani se nisu pojavili da pomognu i očiste svoju životnu sredinu!

U Kruševcu je po treći put organizovana akcija „102 volontera kao jedan“, čiji je cilj smanjenje rizika od katastrofa u slivu Zapadne Morave. Akciju organizuju i sprovode Grad Kruševac i javna komunalna preduzeća uz podršku „Srbijavoda“ i Kancelarije za javna ulaganja.

Modrička reka u ovom plavnom talasu, na sreću, nije ugrozila podjastrebačka sela. Vodotokovi drugog reda poput ovog prave najviše problema ovih dana, pa je neophodno očistiti ih od rastinja i smeća.

Volonteri su uz pomoć gradskih službi prionuli na rad, što se ne može reći za meštane.

„Nažalost, uvek to tako bude. Da ima više nas sa strane, a ne onih koji žive u okruženju“, kaže Dušan Todorović iz Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije GU Kruševac. „Čišćenje rastinja i održavanje vodotokova je strandardna procedura i treba da bude redovna. Štaviše, komunalnim odlukama koje grad ima propisano u obavezi ste da održavate vodotok koji se nalazi i graniči se sa vama. Misli se pre svega na rastinje i da on može da bude protočan koliko je to vas i koliko ste vi u mogućnosti. Sve drugo, mi se trudimo da pomognemo.“

Čiste se i divlje deponije koje osim što zagađuju sredinu, prave ozbiljne probleme u vodotokovima, čega smo posebno svedoci ovih dana. Samo sa jedne od 30 divljih deponija na teritoriji grada sakupljeno je 150 kubika smeća. Projekat čišćenja vodotokova i priobalja reka koji će se realizovati od jula na sedam lokacija, finansiraće se iz budžeta.

„Takođe apel svim našim sugrađanima i meštanima svihovih lokacija da prosto bez njih sve ove lokacije nemaju smisla i da, u krajnjoj liniji, čovek je taj faktor koji pravi sve ovo i sami sebi stvaramo sve ove negativne posledice koje nas kad-tad snađu“, rekla je Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac.

Pošumljavanje je najbolje rešenje za sprečavanje erozije tla, pa je u saradnji sa Štabom za vanredne situacije pokrenuta akcija sadnje drvenastih sadnica na lokacijama koje su izložene klizištima.

Rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3549661/krusevacki-volonteri-ponovo-u-akciji.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply