Kruševljanin u uhapšenoj grupi hakera koja je opljačkala milione ljudi!

Troje Srba, zajedno sa još 59 sajber kriminalaca, uhapšeno u međunarodnoj akciji. Privedeni N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica

 

TROJE građana Srbije, sa još 59 osoba iz drugih zemalja širom sveta, uhapšeno je u međunarodnoj policijskoj akciji Shrouded Horizon (“Obavijeni horizont”), koja je usmerena na suzbijanje najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala, falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

Kako se navodi u saopštenju MUP Srbije, pripadnici SBPOK uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica. Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih internet-foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka. Pored toga, smatraju se odgovornim za krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranje anonimnih komunikacija na internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Ova međunarodna kriminalna grupa oštetila je više od 10.000.000 ljudi u svetu, dok je u policijskim akcijama zaplenjeno više stotina hiljada platnih kartica, koje su ukradene ili falsifikovane. Planetarnom hapšenju u Srbiji je prethodila akcija policije i Tužilaštva koja je nazvana “Ameks”. U njoj je 10. jula uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

PROČITAJ JOŠ:  Da li je direktor BIA Bratislav Gašić "NA KAZANU" Zorana Jotića Jotke, kako se čulo u prisluškivanim razgovorima najvećih kriminalaca iz Kruševca, treba li verovati kriminalcima?

Sumnja se da je on, koristeći forume i druge komunikacije na internetu, pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe izrađivali falsifikovane platne kartice i biometrijske lične isprave. Na taj način su pribavili imovinsku korist u iznosu većem od 8.000.000 dinara. U prodavnicama po Beogradu kupovali su lažnim karticama skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom tržištu za novac.

Sva 62 uhapšena su članovi foruma pod nazivima www.darkode.com i www.darkode.me.

 

U POTERI UČESTVOVALO 20 ZEMALjA

POTRAGA FBI za ovim sajber kriminalcima je trajala nekoliko godina, a poslednjih 18 meseci su uključili i policije iz 19 zemalja. Osim srpske policije, u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply