Kruševački vašar prvi put u istoriji bez ringišpila

Ringišpil

Do rigorozne kontrole ispravnosti ringišpila došlo je nakon incidenta koji se dogodio učenicima prvog razreda Osnovne škole „Nada Popović“ iz Kruševca koji su bili na rekreativnoj nastavi u Sokobanji

Ringišpil

Prvi ovogodišnji vašar u Kruševcu, Blagovest, neće imati zabavni park, ni ringišpile. Gradska uprava zabranila je postavljanje ringišpila na aerodromu, gde su uvek bili, jer vlasnici zabavnih parkova nisu imali odgovarajuće ateste.

– Imam 47 godina i ne pamtim da je neki put bio vašar, a da na njemu nije bilo ringišpila. Kao dete sam najviše voleo automobile na struju i manje vrteške, a kasnije, kao momak, one veće ringišpile na kojima smo pokazivali svoju hrabrost. Kasnije, kada sam dobio decu, znalo se da na svakom vašaru moraju da se malo provozaju. Koliko se sećam, na kruševačkom vašarištu je Radoš Bajić snimao deo filma „Sekula i njegove žene“, i to baš vožnju na ringišpilu. Malo je čudan osećaj videti prazno vašarište. – priseća se Dragan Anđelković.

Nakon nemilog događaja u Sokobanji Javno preduzeće „Poslovni centar“ je uvelo znatno strožije kriterijume za vlasnike zabavnih parkova.

– Licitacija je održana 1. aprila, a u ugovoru je naglašeno da vlasnici moraju imati odgovarajuće papire, ali smo dodali i jedan novi element. Tražili smo da kada postave svoje sprave dostave dokument o tehničkoj ispravnosti i bezbednosti za korisnike. Niko od učesnika u momentu licitacije to nije imao, pa smo im ostavili rok do nedelje da obezbede, ali se nisu pojavili. – objašnjava Dragi Marković, direktor „Poslovnog centra“.

Već desetak dana u centru Kruševca, kod Kosturnice, postavljen je zabavni park koji, pored ostalih sprava, ima i ringišpil, ali je trenutno prizemljen zbog izuzetno loših vremenskih uslova.

– Idemo po Srbiji, od grada do grada, jer od ovoga živimo. U Kruševcu su nam ove godine tražili samo papire iz APR-a i slične stvari. Dokaz o tehničkoj ispravnosti i bezbednosti su zahtevali od nas pre pet godina, isto ovde u Kruševcu. Tada smo uradili kompletan projekat. Sprave, uglavnom, nabavljamo iz Italije, mada ima i onih koji ih prave u Srbiji. Ringišpil koji je postavljen je star oko deset godina i redovno ga kontrolišemo. Čuo sam za nesreću u Sokobanji. Do sada mi takve incidente nismo imali. – rekao nam je Slaviša Savić iz Aleksinca, sin vlasnika zabavnog parka postavljenog kod Kosturnice.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply