Kruševački milioneri: 96 kruševljana prijavilo prihode veće od 2,2 miliona dinara!

Pod Bagdalom manje milionera – Kruševljani među pet stotina građana Rasinskog okruga sa ekstra-prihodima. Zaradu veću od 2,2 miliona prijavilo 96 Kruševljana

U KRUŠEVAČKOM kraju prošle godine zvanično je bilo 96 milionera. Prema podacima Poreske uprave Srbije, filijali u gradu pod Bagdalom pristiglo je upravo toliko prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana. Reč je o poreskim obveznicima, koji su uspeli da u 2015. godini ostvare dohodak veći od 2,2 miliona dinara.

Na naše pitanje da li lično poznaje nekog u Rasinskom okrugu, ko je ostvario trostruku prosečnu godišnju zaradu, Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu, navodi da za neke sugrađane može da pretpostavi da zarađuju toliko, ali ne bi da licitira njihova imena.

– Ne osporavam, ako je neko stvarno zaslužio da toliko zarađuje – kaže za „Novosti“ Mihajlović. – Imamo i primere da najveći broj radnika radi za minimalac i da se novac isplaćuje na ruke. Pouzdano znam da su plate korektne i da se na vreme isplaćuju u FAM-u, „Henkelu“, „Jugoprevozu“.

Naš sagovornik ističe da je pravi izazov da se sistematski izborimo sa utajom poreza i kršenjem radničkih prava u vezi sa isplatama zarada. Mnogi radnici manjih trgovinskih radnji, prodavci polovne odeće i zanatlije, koje smo zamolili da nam prokomentarišu svoja primanja, navode da od njih jedva žive, posebno kada se odbiju rate za kredite, „minusi“ na tekućim računima, zaduženja za kreditne kartice… Veruju da su plate najvećeg broja stanovnika Rasinskog okruga između 15.000 i 40.000 dinara, a da prosek, donekle, „vadi“ javni sektor, ali i da u preduzećima i institucijama, koje se finansiraju iz republičkog ili gradskog budžeta, postoji značajna neujednačenost u primanjima.

Ekonomski novinar nedeljnika „Grad“, Jelena Božović, smatra da mesečni prihod, koji premašuje 180.000 dinara u Kruševcu, gde mnogi rade za minimalac ili uopšte ne rade, zvuči i jeste nepojmljivo visoko primanje, ali da 96, statistički gledano, nije velika brojka.

– Kada bi bilo mnogo više sugrađana sa ovako visokim primanjima, to bi značilo da je privreda Kruševca u dobrom stanju – smatra Božović.

A, prema podacima Regionalne privredne komore Kruševca, prosečna zarada isplaćena u Rasinskom okrugu u periodu januar – jul iznosi 49.397 dinara, odnosno 36.224 dinara bez poreza i doprinosa.

 

U SRBIJI 19.887 PRIJAVA

U SRBIJI je primljeno 19.887 prijava za utvrđivanje godišnjih poreza na dohodak građana za 2015.

– Podnosioci prijava sa najvećim prihodima su, uglavnom, iz Beograda i većih gradova – rečeno je u Poreskoj upravi Srbije. – Podnosioci su u poreskim prijavama najčešće iskazali sledeća zanimanja: diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, inženjer, doktor, direktor, menadžer.

 

BOGATIJI OD KOMŠIJA

KRUŠEVAC je sa 96 milionera na četiri mestu po broju milionera koje vodi kragujevačko regionalno poresko odeljenje. U 2014. ih je bilo 107.

U Kragujevcu je prijavljeno 319, u Čačku 121, Užicu 113, a za šest manje ih je u najbližem komšiluku, u Kraljevu. U Gornjem Milanovcu je podneto 74 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2015.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply