Kruševačka toplana ponovo ne greje!!! Sutra grejanje, možda…

Havariju je izazvalo kamenje u sistemu / Foto S. Babović

U Gradskoj toplani u Kruševcu danas je pukla osovina i deo motora se otkinuo i odleteo u vazduh. Većina potrošača ostala bez grejanja. U vreme rekonstrukcije u sistem dospelo dosta peska i kamenja

 Havariju je izazvalo kamenje u sistemu / Foto S. Babović

 

 

Ogromna havarija dogodila se danas poslepodne u Gradskoj toplani u Kruševcu! Pukla je osovina koja drži motor sa ventilatorima i pumpom u podrumu toplane i deo motora se otkinuo i leteo u vazduh čitava tri metra! Oko 75 odsto korisnika ostalo je bez centralnog grejanja i u najboljem slučaju grejanje će postepeno krenuti da se pušta tek od sutra uveče.

Problemi sa grejanjem krenuli su na početku sezone, jer se ispostavilo da je u sistem dospeo pesak sa kamenjem nakon odronjavanja zemlje usled velike kiše i to u vreme rekonstrukcije sistema ovog leta. Iako su više puta puta ispirane cevi hladnom vodom, zaostao pesak sa šljunkom pohrlio je kada je pritisak porastao, direktno do glavnog izvora. Da li postoji odgovornost izvođača i podizvođača radova na rekonstrukciji dva kilometra mreže utvrđivaće se naknadno.

– Sreća što nikoga nije bilo u blizini, jer ne mogu da zamislim šta je sve moglo da se dogodi – ističe Dragan Azdejković, direktor JKP Gradska toplana. – Imamo problem koji, verujem, niko u Srbiji do sada nije imao. U toku noći krećemo sa varenjem pet velikih ventila kako bi radnici bezbedno mogli da odmuljavaju sistem. Temperatura vode je do 80 stepeni trenutno u cevima.

Sledećih 24 sata svi radnici toplane radiće u smenama kako bi se što pre obezbedilo grejanje. U Kruševcu se oko 8.300 privatnih stanova greje putem Gradske toplane, a korisnici centralnog grejanja su i praktično sve škole, obdaništa, ustanove. Grejanje trenutno imaju samo korisnici koji imaju posebne kotlarnice.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply