Kruševac uskoro postaje centar za obuku ABHO

Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je kasarnu „Car Lazar“ u Kruševcu i poručio da predstoje pripreme da taj grad bude centar za obuku ABHO.

 

 

Bratislav Gašić je u okviru akcije „Otvoreni dan“ naglasio da su urađeni savremeni poligoni na Ravnjaku za koji očekuje da će biti jedan od vodećih centara za obuku ABHO jedinica u Evropi. Zamenik komandanta centra potpukovnik Srđan Rutić je za sredinu maja najavio međunarodnu vežbu „Balkanski odgovor“ sa oko 300 učesnika, javlja Tanjug.

Gašić je takođe ukazao da je Kruševac jedan od svetlih primera kako se Vojska Srbije vraća na pravi put uz pomoć lokalne samouprave i dodao da nije izostala pomoć javnih, ali ni drugih preduzeća da se taj vojni objekat, u koji nije ulagano četiri decenije, uredi.

Ističe da bez obzira na sve kritike pojedinaca „koji su imali priliku da pokažu svoje veliko znanje na koje se stalno pozivaju kada je reč o sređivanju vojnih objekata“, oni ipak to nisu učinili.

„Mi želimo da im pokažemo da uz dosta volje, rada i truda može mnogo toga da se promeni za veoma kratko vreme“, naglasio je Gašić.

Ministar se zahvalio i drugim lokalnim samoupravama, poput Zrenjanina, Sombora, Pirota i Leskovca koje su mnogo rada, truda i energije uložili u sređivanje vojnih objekata.

„U junu nećemo imati nijednu kasarnu ili objekat koji će biti ruševina. Sve to radimo sopstvenim snagama“ zaključio je Gašić.

Potpukovnik Srđan Rutić je poručio da je na poligonu na Ravnjaku moguće realizovati treninge sa „bojnim otrovima“ i radioaktivnim izotopima niskog nivoa zračenja i dodao da je po tome taj objekat jedinstven u svetu, a naročito u Evropi i ocenio da se u proteklom periodu intenzivno radilo kako bi se stvorili uslovi da se poligonu vrati stari sjaj.

„Ovakve vrste obuke u nekim drugim zemljama sveta koštaju i do milion evra za sedam dana treninga, a naš poligon pruža mogućnost obučavanja jedinica do ranga čete, za razliku od međunarodnih centara gde se mogu sprovoditi samo individualni trenzi“, rekao je potpukovnik.

Rutić je kao cilj naveo unapređenje kapaciteta koji se nude drugim zemljama regiona i članicama partnerstva za mir radi zajedničkog obučavanja i istakao da svi sadržaji koje Ravnjak nudi drugima, Srbiju čine interesantnom i vidljivijom u evroatlanskom okruženju.

Vežba „Balkanski odgovor“ biće realizovana od 24. do 30. maja i okupiće više od 330 učesnika.

Tema je kako kaže, akcija spasavanja u uslovima akcidentnih situacija, izazvanih terorizmom i oružjem za masovno uništavanje.

„Na vežbi će učestovati nešto manje od sto motornih vozila i sredstava ratne tehnike“, precizirao je potpukovnik i najavio učešće predstavnika oružanih snaga Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i brojnih institucija iz sistema civilne zaštite Srbije.

„Učešće će uzeti vatrogasno spasilačke jedinice RHB civilne zaštite, opšta bolnica iz Kruševca, Nacionalni kriminalistički centar Ministarstva unutra njih poslova i Nacionalni centar za kontrolu trovanja sa VMA“, zaključio je Rutić.

Manifestacija „Otvoreni dan“ usmerena je na druženje vojnika i građana, a u okviru nje posetioci su imali priliku da u kasarni „Car Lazar“ pogledaju naoružanje i opremu jedinica VS, prikaz sredstava ABHO i da obiđu spomen sobe Centra za obuku logistike i Komande za razvoj Rasinske brigade.

Brojnim mališanima koji su obišli kasarnu posebno je bila interesantna demonstracija osposobljenosti službenih pasa.

 

Ministar Gašić potpisao donorsku karticu

U okviru akcije „Otvoreni dan“ VMA je organizovala potpisivanje donorskih kartica, a Vojna bolnica Niš akciju dobrovoljnog davanja krvi. Gašić je prilikom potpisivanja donorske kartice izjavio da na taj način želi da pomogne spasavanju života.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply