Kruševac u blokadi zbog vojne parade

Život u centru Kruševca će narednih nekoliko dana biti paralizovan zbog priprema za centralnu proslavu Dana Vojske Srbije naredne subote. U više od 20 ulica zabranjeni su saobraćaj i parkiranje, sve gradske i prigradske autobuske linije, kao i taksi stanice su izmeštene, a snabdevanje je otežano.

Kruševljani sa zanimanjem prate pripreme Vojske Srbije za paradu, ali nisu oduševljeni činjenicom da je širi centar grada blokiran.

– Radim kao privatnik i magacin se nalazi u centru grada. Šta ako me neko hitno pozove, recimo, iz Aleksandrovca? Niti mogu da priđem da uzmem robu, niti mogu da izađem iz grada. Umesto 500 metara do magacina, treba da pređem pet kilometra! Nemam ništa protiv Vojske i proslava, ali imam protiv haosa u gradu. Kome ovo treba? Kruševljanima sigurno ne. Oni bi više voleli da se ovde otvori neka fabrika, da se zaposle neki ljudi, da se otvori univerzitet ili počne neka ozbiljna investicija… Ovako, imaćemo igre, ali ovog puta bez hleba – ljut je Žarko Petrović.

Blokada centra uslovila je i promenu ruta autobusa.

– Dostavili su nam dopis sa spiskom ulica koje su zabranjene za saobraćaj, ali ne i preciznu satnicu tako da u saradnji sa policijom pokušavamo da održimo normalan red vožnje. U ponedeljak, recimo, od 10 do 10.30 Jug Bogdanova ulica bila je potpuno zatvorena i nijedno vozilo nije moglo da izađe sa autobuske stanice. Vozila koja idu kroz centar šaljemo alternativnim pravcima, preko Dušanove, a pošto je Cara Lazara zatvorena, autobusi idu kroz naselje Ujedinjenih nacija i izlaze kod fabrike “Rubin”. Situacija je malo haotična i teško je poštovati vozni red – kažu u dispečerskoj službi “Jugoprevoza”.

U Gradskoj upravi kažu da će se pripreme za paradu obavljati svakog dana od devet pre podne do 13 sati dok će nakon toga režim saobraćaja i parkiranja biti normalan.

– Prodavcima i preduzećima poslali smo preporuku da robu primaju pre osam ujutro ili posle 14 sati. Što se tiče vozila Hitne pomoći, ona će moći normalno da idu svuda. Vozačima je verovatno najteže zbog zatvaranja Ulice cara Lazara, ali smo to morali jer se tim pravcem kreću mehanizovana vozila vojske – kaže načelnik Odeljenja za opštu upravu Dušan Todorović.

U lokalnoj samoupravi smatraju da će od organizovanja proslave Kruševac imati propagandnu, ali i materijalnu korist “jer će 2.000 ljudi boraviti šest dana u gradu pa će nešto morati i da potroše”.

 

Parada uz nalete avijacije

 

Centralna proslava Dana Vojske Srbije biće organizovana 20. aprila u 11 sati. Uz učešće 3.000 pripadnika Vojske Srbije biće organizovana vojna parada od Trga mira do Nove pijace. Biće prikazane operativne sposobnosti Vojske Srbije i organizovana izložba naoružanja uz nalete avijacije. Očekuje se dolazak državnog i vojnog vrha, stranih ambasadora i vojnih atašea.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply