Kruševac: Preduzeća pred privatizaciju očekuju pomoć države

U Kruševcu na privatizaciju čeka 15 preduzeća sa 3.600 radnika od kojih su najveća „14. oktobar“ i „Trajal“ sa po 1.500 zaposlenih. Većina preduzeća očekuje pomoć države kako se ne bi ponovile loše privatizacije kakvih je bilo mnogo u prošlosti.

Zainteresovano pet-šest firmi iz inostranstva: Iz pogona Fabrike maziva

– Očekujemo da nađemo strateškog partnera koji bi mogao da nas dokapitalizuje da nastavimo da radimo program kao i do sada. Stav sindikata i poslovodstva je da „14. oktobar“ ostane celina, ali ako država odluči da je neki drugi model bolji mi ćemo to prihvatiti. Muči nas nedostatak podrške državnih kreditnih fondova u poslednjih godinu dana. Imamo ugovorene poslove za 150 miliona dinara, ali nemamo kreditna sredstva da bismo te poslove odradili i ispoštovali kupce kao što su “Kolubara” i TE “Kostolac” – kaže generalni direktor „14. oktobra“ Miloš Isailović.

Trenutna uposlenost u „14. oktobru“ je jedva 30 odsto, zaposlenima nisu overene knjižice, a 617 radnika skoro godinu dana čeka na realizaciju socijalnog programa. Do sredine septembra Agenciji za privatizaciju nije stiglo nijedno pismo o zainteresovanosti za kupovinu „14. oktobra“.

U Fabrci maziva su već iskusili šta znači loša privatizacija tako da sa mešavinom opreza i straha čekaju novog vlasnika.

– Koliko nam je poznato, za FAM je zainteresovano pet ili šest kompanija od kojih su tri iz inostranstva. U toku je formiranje konzorcijuma zaposlenih koji su voljni da kupe preduzeće jer još jednu privatizaciju kao što je bila prethodna ne bismo mogli da izdržimo. Pred Specijalnim sudom vodi se proces protiv bivšeg vlasnika Mila Đuraškovića koji nam je ostavio velike dugove, hipoteke i jemstva za druge firme. Država bi i to morala da sagleda i da ne žuri sa privatizacijom dok se suđenje ne završi – kaže direktor Fabrike maziva Vladica Petrović.

FAM ima 220 zaposlenih, a u prvih devet meseci izvoz je povećan za 7,8 odsto dok je ukupno poslovanje bolje za 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply