Kruševac ostao bez centra za dijalizu, oboleli putuju u Kraljevo na dijalizu

Centar za dijalizu u Kruševcu privremeno je prestao sa radom nakon što je većina pacijenata na odeljenju nefrologije i hemodijalize prošle nedelje dobila povišenu temperaturu i drhatavicu, a pacijenti su upućeni u kraljevačku bolnicu, potvrđeno je danas Tanjugu u Zdravstvenom centru Kruševac.

 

Prema rečima načelnika tog odeljenja Branislava Andrića, u početku su to bili pojedinačni slučajevi, koji su se žalili na povišenu temperaturu i bolove u leđima, a kada je to postala masovna pojava, doneta je odluka da se prekine dijaliza i da se pacijenti zbrinu u kraljevačkom dijaliznom centru.

 

– Do sada imamo pouzdane podatke da se ne radi ni o kakvoj infektivnoj bolesti ili infekciji jer analize vode koju smo odmah dali na ispitivanje pokazuju da je ona sterilna – rekao je Tanjugu dr Andrić.

On je izneo pretpostavku da je najverovatnije oštećen jedan modul na riverznoj osmozi prilikom povećanja pritiska u kruševačkom Vodovodu, pre dvadesetak dana, ali je istakao da još uvek nema čvrstih dokaza za to.

Andrić smatra da je došlo do prodora pirogenih materija, a to može biti i dezinfekciono sredstvo kojim se ispire voda koja se svakodnevno koristi, te da je to ušlo u dijaliznu tečnost iz izazvalo pirogene reakcije kod pacijenata.

Odbačene su sumnje da je reč o materijalu koji se koristi u procesu dijalize jer se materijal iz Kruševca koristi za pacijente iz tog grada i u Kraljevu, naveo je dr Andrić, precizirajući da nije bilo reakcija na fiziološki rastvor niti na dijalizne soli.

On je istakao i da će večeras biti poznati rezultati analize vode na endotoksin.
Načelnik Odeljenja nefrologije i hemodijalize očekuje da će Centar u Kruševcu krajem nedelje ponovo primati pacijente, njih 118, a pre nego što se bolesnici ponovo uključe na dijalizu biće izvršena se generalna popravka osmoze, biće zamenjeni svi moduli i obaviće se još jedno ispitivanje vode na sve toksine.

Direktorka Zdravstvenog centra dr Slobodanka Jotić rekla je Tanjugu da je ta ustanova angažovala sva vozila, koja od subote prevoze pacijente do Kraljeva, kao i neophodnu opremu, kako bi bolesnici bili adekvatno zbrinuti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply