Kraj jedne ere kriminala u Kruševcu – čitulje poslalo puno „žestokih“ momaka

citulja-susa

Statistika crne višegodišnje kruševačke hronike upisala je više ubistava, a poznavaoci ovdašnjih prilika navode da se ubistvom Gorana Obradovića Suše, označenog kao „vođu kruševačkog kriminalnog klana“ završava duga era kriminalnog podzemlja.

citulja-susa

A, kad se pomene Kruševac, i kriminal u ovom gradu, prva asocijacija je Jotka, kao da je od Zorana Jotića Jotke, označenog kao simbola organizovanog kriminala u Kruševcu, koji je uhapšen drugog dana “Sablje”, 2003.godine, a potom i osuđen na višegodišnji robiju, sve počelo. Sa Jotkom u ,, Sablji,, su uhapšeni Goran Petrović, Igor Gajić, Živorad Živković, Goran Tasić, Dejan Ilić i Zvonimir Vulović, svi iz Kruševca. Oni su za ,, prekoračenje ovlašćenja policije,, odmah po hapšenju iz pritvora tužili tadašnjeg načelnhika Policijske uprave Kruševac Sašu Vukadinovića i njegove saradnike.

Jotka je odavno iza zatvorskih zidina, ali se i on i mnogi njegovi i prijatelji Gorana Obradovića Suše, koji je likvidiran u nedelju ujutro sa sedam metaka ispred njegove zgrade, oglasili u novinskim čituljama povodom najnovijeg ubistva. Ispod čitulja poslednjeg pozdrava Suši ispisana su gotovo sva imena kruševačkog podzemlja, samo ne onih koji su ubijeni.

Međusobni obračuni Jotićevog i suprotstavljenih kruševačkih klanova (najčešće sa takozvanim Džodincima) odneli su mnogo žrtava. Mnogi vlasnici firmi još se sećaju kako im je ovaj kriminalni bos uzimao od 50.000 do 150.000 evra za “zaštitu”.

Goran Obradović Suša je trebalo da ide na odluženje zatvorske kazne od 4,5 godina u KPZ Niš zbog razbojništa u kladionici ,,Olimp,, iz koje je oteo 50.000 evra.

U periodu od 1996. do 1999. godine u međusobnim obračunima mafijaških klanova u Kruševcu je ubijeno šest osoba. Ta ubistva su i danas nerasvetljena, iako se zna ko su naručioci i počinioci. Nedostaju, međutim, dokazi.

Nikada nije rasvetljeno ubistvo Gorana Lazića Okca, koji je po klasičnom mafijaškom receptu usmrćen 2000. godine dok je ulazio u svoju zgradu. Bio je pripadnik “Jotkine grupe”. Još jedan bliski Jotićev saradnik ubijen je od ruku nepoznatog ubice. Dušan Stanković usmrćen je s leđa, 2007. godine, dok je sedeo u kafiću.

Sa kruševačkih ulica 2008. godine nestala su 34 automobila, a tragalo se za još njih deset. Auto – mafija je ovde “carovala” tokom 2006. i 2007. godine, a pokradena skupocena vozila su odvožena u pravcu Kosova i Metohije. Na tom ,, poslu je radilo ,, nekoliko grupa, koje su ,, sarađivale,, sa ekipama iz Beograda.

Automobili su odlazili prema Kosovu i Metohiji, a iz iz Beograda su u to vreme, uglavnom, u Kruševac pristizali narkotici i dalje rasturani prema Trsteniku, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu. Policija je u Rasinskom okrugu proteklih godina registrovala preko hiljadu ipo narkomana. Najpoznatija narkogrupa koja je “pala” 2008. bila je beogradsko – kruševačka, koju je predvodio Zvezdan Slavnić, uhapšen krajem oktobra te godine kao jedan od glavnih organizatora distribucije heroina i kokaina po unutrašnjosti Srbije. Iza rešetaka su se tada našli i Kruševljani Nenad S., Miljan B., Ivan D., i Dragan V.

Nekadašnji Jotićevi “saborci” u gro slučajeva su posle Jotkinog hapšenja preusmerili svoje “delovanje” ka građevini. Pored toga, bavili su se i zelenašenjem. Gotovo su svi oni, po ugledu na Jotku, pokušavali da svoje nelegalne rabote prikriju legalnim poslovima. Prema nekim policijskim saznanjima grupa Jotkinih saboraca i naslednika bila je promenljiva, pa se broj kriminalaca kretao od 30 do 50 članova.

Izvor: Novosti top

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply