Konstituisana nova vlast u Kruševcu bez Pokreta za promene i DS-a

skupstina_grada

Na sednici Skupštine grada Kruševac konstiusana je nova odbornička većina koju sada čine: SNS, SPS , JS i DSS. Novoizabrani predsednik Skupštine grada je dipl. pravnik Živan Nikolić, a takođe tajnim glasanjem izabrana su tri člana Gradskog veća i zamenik sekretara Skupštine grada.

skupstina_grada

Rasprava o predlogu razrešenja dosadašnjeg i izboru novog predsednika Skupštine grada Kruševca protekla je u polemičkim tonovima, koju su odbornici iz opozionih oodborničkih grupa uglavnom koristili za ocenu rada lokanih vlasti u prethodnih osam meseci a beležimo i da je zamenik predsednika Skupštine Aleksanadar Ćirković, oduzeo reč odborniku URS-a Saši Živkoviću zbog, naglasio je, neprimerene diskusije.

Tokom te tačke dnevnog reda odbornik Miodrag Đidić najavio je konstituisanje nove odborničke grupe ZAJEDNO ZA SRBIJU -ZAJEDNO ZA KRUŠEVAC, koju čine šest odbornika i naglasio da ta grupa neće učestvovati u izboru novog predsednika Skupštine. Ni odbornička grupa Izbor za bolji Život, takođe neće učestvovati u glasanju rekao je Dragan Jovanović, dok je odbornik SDPS Bojan Cvetković informisao predsedavajućeg da je pristupio odborničkoj grupi Pokrenimo Kruševac.

Raspravu je na izvestan način prekinuo dosadašnji predsednik Skupštine Dejan Srdić podnoseći neopozivu ostavku i najavio odlazak odborničke grupe Pokret za promene dr Branislav Katančević, čiji je on član, u opoziciju.

Većinom glasova, tajnim glasanjem za predsednika Skupštine grada Kruševca izabran je diplomrani pravnik Živan Nikolić dosadašnji šef odborničke grupe SPSa u čijoj biografiji između ostalog piše da je istaknuti privrednik, u više navrta generalni direktor konfekcije ZVEZDA i FAM INEKSa kao i delegat i odbornik Skupštine grada u više navrata. U svom prvom obraćanju, predesednik Skupštine Nikolić je obećao je više tolerancije i saradnje u intersu grada i građana.

U nastavku sednice, tajnim glasanjem razrešeni su članovi gradskog veća Zoran Đorđević, Ljubiša Jovanović i Milomir Marinković, članovi Pokreta za promene dr Branislav Katančević. Za nove članove Veća izabrani su diplomirani ekonomista Ivan Akesentijević, SPS, diplomirani inženjer agronomije Aleksandar Božidarević, DSS i Zoran Veljković, SNS. Za zamenika sekretara Skupštine grada imenovana je diplomirana pravnica Jasmina Mihajlović, a ove funkcije razrešen je Bojan Đokić.

 


U Kruševcu formalno potvrđena nova većina

Nova skupštinska većina u Kruševcu, koju čine SNS, SPS-JS i DS S, bez Pokreta za promene, zvanično je danas potvrđena na sednici skupštine grada

Vanredna sednica zakazana je na zahtev 39 od ukupno 70 odbornika, a tome je prethodilo potpisivanje aneksa koalicionog ugovora između ove četiri partije, kada je saopšteno novinarima da Pokret za promene, koji se priključio Demokratskoj stranci, više nije u vlasti.

Odbornici su danas većinom glasova razrešili dužnosti predsednika skupštine Dejana Srdića, tri člana gradskog veća i zamenika sekretara skupštine, koje je postavio Pokret za promene, a za novog predsednika skupštine imenovali Živana Nikolića iz Socijalističke partije Srbije.

Imenovana su, takođe, tri nova člana gradskog veća, Ivan Aksentijević (SPS), Aleksandar Božidarević (DSS) i Zoran Veljković (SNS), dok će funkciju zamenika sekretara skupštine obavljati Jasmina Mihajlović (SNS).

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić (SNS), koji se još na početku mandata odrekao plate za kupovinu burmi mladim bračnim parovima, rekao je danas na sednici skupštine da će nova koalicija uštedeti pet miliona dinara jer se, između ostalog, više neće plaćati savetnik gradonačelnika – dr Branislav Katančević, lider Pokreta za promene.

Takođe, napomenuo je da zaradu neće primati i novi predsednik skupštine Živan Nikolić, na šta je reagovala odbornica nove odborničke grupe Zajedno za Srbiju Vesna Vesković.

Ona je upozorila da će, ukoliko predsednik skupštine radi kao volonter, biti prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi koji reguliše radno – pravni status funkcionera i podsetila da je statutom grada utvrđeno “da je predsednik skupštine na stalnom radu”.

Sednici skupštine danas nije prisustvovao lider Pokreta za promene dr Branislav Katančević, koji je posle potpisivanja aneksa ugovora novih članica koalicije, izjavio da ga dotadašnji koalicioni partner nisu obavestili da više nije u vlasti.

Predsednik skupštine Živan Nikolić najavio je novu sednicu za popodne, kada će najverovatnije, biti razrešeni direktori ustanova i javnih preduzeća iz Pokreta za promene.

Novu većinu u Kruševcu čini 39 od ukupno 70 odbornika.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply