Koalicija SPS u Kruševcu: Srbija se vratila u prošlost, radnici ostali na ulicama, nezaposlenost velika!

Dačić: Srbija se po radničkim pravima vratila duboko u prošlost – Srbija se vratila u prošlost, u vreme kada ljudi ne mogu da se leče i kada su prava radnika ugrožena, a da bi se to promenilo, koaliciji Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije potrebna je veća snaga u lokalnim i republičkom parlamentu, rekao je u Kruševcu predsednik SPS-a Ivica Dačić.

 

Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković položili su vence na spomen-ploču u Spomen-kompleksu Slobodište povodom 75. godišnjice nemačkog bombardovanja Beograda i Kruševca, nakon čega su se obratili pristalicama.

„Privatizacija je obavljena na takav način da su radnici otpušteni, da su preduzeća zatvorena, mašine, zemljište, objekti preprodati, od toga nema interesa ni država niti sami radnici. Radnici su ostavljeni na ulici“, rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija nije skočila u budućnost već da se vratila duboko u prošlost, precizirajući da se u modernom svetu raspravlja o smanjenju radne nedelje, a da se ovde, u privatnim firmama, radnici bore za osmočasovno radno vreme ili da uopšte imaju slobodan dan.

„Ako smo već krenuli u privatizaciju, onda mora da postoji plan šta će biti sa ljudima koji ostaju bez posla. Logično je bilo da se formira privatizacioni fond iz koga se otvaraju nove fabrike i nova radna mesta, a ova privatizacija je bila samo ‘uzmi i beži’ i zato su tragične posledice pljačkaške privatizacije posle 2000. godine“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić i Dragan Marković u Kruševcu

– Rekli su mi da je u vreme Tita, pa i u vreme Slobe, ovde radilo oko 45.000 ljudi, a danas kažu samo je onih bez posla čak 17.000 – izneo je lider socijalista. – Nismo skočili u budućnost, mi smo se vratili u duboko u prošlost koja je davno napuštena u modernoj Evropi. Pljačkaška privatizacija obavljena je tako da radnici ostanu na ulici, da su preduzeća zatvorena, mašine i objekti preprodati.

Dačić, koji je i ministar inostranih poslova, kazao je da svi treba da shvate da Srbija ima partnere u međunarodnim odnosima, ali da nisu svi partneri podjednako prijateljski raspoloženi.

„Zato je potpuno logično da Srbija bude vezana za svoje tradicionalne prijatelje, jer da nema njih, Srbija ne bi uspela da odbrani svoje vitalne interese. Da nema Rusije, Kosovo bi već bilo članica UN“, kazao je Dačić, dodavši da je siguran da Srbija ne bi bila bombardovana devedesetih godina da je Vladimir Putin bio predsednik Rusije.

Dačić u Kruševcu

Dragan Marković rekao je da se zalaže da u Srbiji nezaposlene trudnice imaju primanja kao zaposlene, da lokalne samouprave obezbede besplatne preglede za sve, bez obzira na to da li su im knjižice overene, da tezge na pijacama za poljoprivrednike budu besplatne, kao i da treba ukinuti Komunalnu policiju.

Skup SPS-JS kojem je prisustvovalo oko 400 ljudi, održao se u spomen parku Slobodište gde su lideri ove dve stranke položili vence i cveće povodom 75.godišnjice bombardovanja Beograda i Kruševca i napada Nemačke u Drugom svetskom ratu. Posle je Ivici Dačiću uručen mirotvorni ključ grada Kruševca ispred Spomenika mira. Obilazak kruševačkog kraja nastavio se posetom fabrike „Hemoprodukt“ u Trebotinu.

Izvor, tekst i fotografije: Rts, N1info, Novosti web portali

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply