Jezero Ćelije, raj za odmor i opuštanje

I jedriličari uživaju na jezeru Ćelije

Omiljeno izletište na putu do Kopaonika vikendom okupi i 2.000 ljudi. Jezero Ćelije prvobitno je zamišljeno kao podrška HE „Đerdap“

 I jedriličari uživaju na jezeru Ćelije

Više od 2.000 ljudi, svakog vikenda, organizuje mini-letovanje na popularnom jezeru Ćelije, na oko 25 kilometara od grada pod Bagdalom ka Kopaoniku. Ova veštačka akumulacija – koja privlači turiste od 1979, iako prvobitno nije bila namenjena za kupanje, već za podršku infrastrukturi HE „Đerdap“ kod Kladova – nikada nije bila posećenija. S obzirom na to da pored jezera ne postoje drugi sadržaji, meštani Brusa, Kruševca, Aleksandrovca i okolnih mesta sami ih stvaraju: pored jedrilica, od ove godine, na vodi zelenoj od okolnih šuma mogu se videti i pokretni kafići koji „plove“ na pedale, pa i splav sa motornim pogonom i hromiranim krstom (na slici).

– Narod je sve siromašniji, a jezero ipak sigurnije od Morave – objašnjava Dejan Ristić, koji sa porodicom i prijateljima redovno dolazi na izlete. – Ljudi organizuju roštilj, igraju odbojku na pesku, kupaju se i odmaraju, a temperatura je za pet-šest stepeni niža nego u gradskoj vrevi.

Stručnjaci nisu oduševljeni što se narod u jezeru i kupa, ali lepoti prirode retko ko može da odoli – uprkos sve većem broju motornih čamaca i skutera, što je inače striktno zabranjeno. Uskoro će, međutim, „zaživeti“ i Prostorni plan jezera, koji deset metara od vode ne predviđa bilo kakve objekte, pa se iskreni zaljubljenici u jezero nadaju da će nelegalne građevine biti uklonjene.

SLIKARI UMETNIČKA naseobina „Molitve na jezeru“, kraj Ćelija – svake godine – okupi mnogobrojne slikare, a jedan od njih, Živorad Milanović Maki, ujedno je i idejni tvorac neobičnog okupljanja umetnika koji inspiraciju nalaze u prirodi.

PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

– Osim što bez kontrole niču vikendice, kupači sami zauzimaju obalu podižući kućice od drveta, te ih ograđuju žicama. Jednostavno, opšte dobro proglašavaju za privatnu svojinu – ukazuju Milenkovići iz okoline Kruševca.

RIBE

PECAROŠI u jezeru koje se prostire na oko 600 kvadratnih kilometara i duboko je od deset do 40 metara love deveriku, štuku, smuđa, soma, šarane… o kojima brine ribočuvarska služba „Rasina plus“, u kojoj procenjuju da u okrugu ima više od 4.500 ribolovaca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply