Japanska firma Jazaki odlazi u Šabac, Kruševac nije novčano podržao investiciju!

Jazaki u Šapcu umesto u Kruševcu

Srbija i grad Šabac podstakli, stiže svetski gigant u Šabac umesto u Kruševac – Skupština Šapca odlučila je da sa 2,4 miliona evra podrži investiciju japanske firme „Jazaki“ u tom gradu.

Jazaki u Šapcu umesto u Kruševcu

Japanska firma će dobiti i tri puta veće podsticaje iz republičkog budžeta od onih koje daje lokalna samouprava, što je ukupno oko 10 miliona evra.

Jazaki se bavi proizvodnjom elektronskih i električnih sistema za prenos informacija u vozilima, a planira da u Šapcu zaposli oko 1.700 radnika do kraja 2019. godine.

Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, dolazak jedne od najvećih svetskih kompanija je usledio posle tri kruga selekcije u kojima je učestvovalo osam gradova u Srbiji.

“Mnogo srpskih gradova je bilo zainteresovano ali na kraju se investitor opredeljivao izmedju Šapca i Kruševca i odlučio da dodje kod nas. Ova investicija nije moguća ako ne postoji tim a naš grad ga ima“, rekao je Zelenović.

Za odluku o podsticajima investiciji Jazakija glasala je i opozicija u lokalnoj skupštini koju čini Srpska napredna stranka.

Šef odborničke grupe te stranke Aleksandar Pajić naglasio je da je investicija usledila posle razgovora japanskih partnera sa republičkom vladom.

On je naglasio da predstavnici svih stranaka u šabačkoj skupštini moraju biti na vreme obavešteni i uključeni u dalje pregovore sa Jazakijem.

Jazaki zapošljava preko 290.000 radnika u 250 fabrika, a procenjeni kapital kompanije je 3,2 milijarde evra.

Facebook Komentari
PROČITAJ JOŠ:  Raspisan tender za investiciono održavanje gradskog stadiona Mladost, vrednost 16 700 000 dinara
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply