Izletišta puna a džepovi prazni!

Predstavnici sindikata kruševačke firme „14. oktobar“ kažu da nisu otišli na protest, jer nisu imali novac za put do Beograda. Duguju im se dvogodišnja plata, a besparica muči i zaposlene u drugim firmama u tom gradu, nekada poznatom industrijskom centru koji je danas u vrhu po broju nezaposlenih treći u Srbiji.

U Kruševcu niko nema novca, ali izletišta puna

 

Odmaralište firme „14. oktobar“ pravljeno u vreme kada je Kruševac bio treći industrijski grad u bivšoj Jugoslaviji, i prepoznatljiv upravo po ovom proizvođaču mašina. Uprkos krizi, okupljanje u vili na Jastrepcu podrazumeva se za 1. maj.

„Nije to na nivou kao pre 20 godina, ali 14. oktobar još može da odvija sve radne aktivnosti, odrađuje poslove prema kupcima, a uspeli smo malo i da poboljšamo redovnost isplate“, kaže Miloš Isailović, direktor IMK-a „14. oktobar“..

Radnici potražuju 24 zaostale zarade. Nekada ih je u 14. oktobru bilo 8.500, a sada je nešto više od 700 zaposlenih. Broj radnika višestruko se smanjio i u drugim gigantima, pa je pritisak na lokalnu samoupravu, kažu, veliki.

„Lokalna samouprava pokušava da preko programa samozapošljavanja, javnih radova i programima otvaranja novih radnih mesta pomogne građanstvu“, kaže Jasmina Palurović, zamenica gradonačelnika.

Posle Maribora, Kruševac je nekada bio grad s najvećim brojem automobila po glavi stanovnika i grad u koji su se, zbog posla, ljudi masovno doseljavali. Ovde pamte bolja vremena, ali se 1. maj obeležava kao u njegovim najboljim danima.

Iako sami stanovnici Kruševca u razgovoru kažu da postaje mrtav grad, izletišta su danas vrlo živa. Nakon prazničnog vikenda, o svakodnevnim problemima misliće opet od ponedeljka.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply