Izletišta puna a džepovi prazni!

Predstavnici sindikata kruševačke firme „14. oktobar“ kažu da nisu otišli na protest, jer nisu imali novac za put do Beograda. Duguju im se dvogodišnja plata, a besparica muči i zaposlene u drugim firmama u tom gradu, nekada poznatom industrijskom centru koji je danas u vrhu po broju nezaposlenih treći u Srbiji.

U Kruševcu niko nema novca, ali izletišta puna

 

Odmaralište firme „14. oktobar“ pravljeno u vreme kada je Kruševac bio treći industrijski grad u bivšoj Jugoslaviji, i prepoznatljiv upravo po ovom proizvođaču mašina. Uprkos krizi, okupljanje u vili na Jastrepcu podrazumeva se za 1. maj.

„Nije to na nivou kao pre 20 godina, ali 14. oktobar još može da odvija sve radne aktivnosti, odrađuje poslove prema kupcima, a uspeli smo malo i da poboljšamo redovnost isplate“, kaže Miloš Isailović, direktor IMK-a „14. oktobar“..

Radnici potražuju 24 zaostale zarade. Nekada ih je u 14. oktobru bilo 8.500, a sada je nešto više od 700 zaposlenih. Broj radnika višestruko se smanjio i u drugim gigantima, pa je pritisak na lokalnu samoupravu, kažu, veliki.

„Lokalna samouprava pokušava da preko programa samozapošljavanja, javnih radova i programima otvaranja novih radnih mesta pomogne građanstvu“, kaže Jasmina Palurović, zamenica gradonačelnika.

PROČITAJ JOŠ:  Preko sto lica zaraženih Korona virusom se trenutno leči na Infektivnom odeljenju Bolnice Kruševac, 135 novozaraženih, ceča zgrada Ambulante 14. Oktobar postaje Kovid ambulanta

Posle Maribora, Kruševac je nekada bio grad s najvećim brojem automobila po glavi stanovnika i grad u koji su se, zbog posla, ljudi masovno doseljavali. Ovde pamte bolja vremena, ali se 1. maj obeležava kao u njegovim najboljim danima.

Iako sami stanovnici Kruševca u razgovoru kažu da postaje mrtav grad, izletišta su danas vrlo živa. Nakon prazničnog vikenda, o svakodnevnim problemima misliće opet od ponedeljka.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply