Izlaganjem veštaka nastavljano suđenje Đuraškoviću zbog malverzacija u FAM-u

Miroslav Mišković nije bio prisutan zbog bolesti a posle razdvajanja postupka, u sudnici nisu bili ni njegovi advokati, iako im je sud odobrio da prisustvuju

Optuženi Milo Đurašković i njegov advokat Zoran Ateljević

 

U nastavku suđenja Milu Đuraškoviću, vlasniku „Nibens grupe” i ostalim optuženima za zloupotrebe u putarskim preduzećima i FAM „Kruševac”, sudsko veće Specijalnog suda pročitalo je nalaz sudskih veštaka. Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga” nije bio prisutan zbog bolesti, a posle razdvajanja postupka, u sudnici nisu bili ni njegovi advokati, iako im je sud odobrio da prisustvuju.

Nalaz veštaka koji je juče predstavljen pred sudskim većem odnosi se na poslovanje Fabrike maziva Kruševac. Na monitorima u sudnici u prisustvu veštaka Gradskog zavoda za veštačenje, prikazan je njihov nalaz na 150 strana, urađen u oktobru 2011. godine.

Zoran Ateljević, branilac Mila Đuraškovića ocenio je da je reč o najznačajnijem dokazu kada je reč o njegovom klijentu.

– Nalaz veštaka dokazuje da ono što tvrdi tužilaštvo nije tačno. Prikazuje kupoprodaju društvenog kapitala FAM. Veštaci su na pouzdan način utvrdili da je kupoprodajna cena bila 25.000.000 evra. Konstatovano je da je kupac uložio u preduzeće 7.300.000 evra. Kada se saberu ti brojevi dobijamo 32.300.000 evra. U optužnici piše da je pribavljena korist „Šer korporaciji” od 1.762.934.000 dinara. Da li neko može imati nameru da pribavi imovinsku korist, ako treba da uloži više nego što dobija – prokomentarisao je advokat Ateljević.

Veštaci se, dodao je advokat, nisu bavili pitanjem kakva je bila sudbina dva zajma, a PZP „Vranje” je oba duga vratio. Veštačenjem je utvrđeno da je višestruko povećan obim proizvodnje u FAM-u. Nije bilo umišljaja o protivpravnoj koristi, prihodi su povećani za 160 odsto, ukazao je branilac.

Ateljević je dodao da su veštaci utvrdili da je kredit FAM-a bio 21 milion evra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply