Izgradnja autoputa pored Kruševca počinje u martu

Saobraćajni institut CIP uradio je idejni i glavni projekat za gradnju popularnog Moravskog koridora na delu od Pojata do Kruševca, u dužini od 22 kilometra

Saobraćajni institut CIP uradio je idejni i glavni projekat za gradnju popularnog Moravskog koridora na delu od Pojata do Kruševca, u dužini od 22 kilometara, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Kineska firma “Putevi i mostovi” (CRBC)
, sa kojom je krajem prošle godine potpisan predugovor za gradnju Moravskog koridora, tačnije regionalnog auto-puta Pojate – Preljina dužine 109,6 kilometara, mogla bi da započne radove, prema najavama Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, već početkom proleća.

Zamenik generalnog direktora Saobraćajnog instituta CIP Vladimir Simić kazao je da su projekti za deonicu Pojate – Kruševac završeni i da se očekuje njihova stručna i tehnička kontrola da bi mogla da počne njihova realizacija.

Taj auto-put biće građen u punom profilu, odnosno biće klasičan auto-put sa ukupno šest traka.

Simić je rekao da je za gradnju tog auto-puta na delu od Preljine do Adrana kod Kraljeva, takođe, završena projektna dokumentacija, koju je uradio Institut za puteve.

PROČITAJ JOŠ:  Potpisan sporazum za izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu, kako se kanalizacija nebi više ulivala u jezero Ćelije odakle se Kruševac snabdeva pijaćom vodom

Prema njegovim rečima, jedino nije urađen projekat za središnju deonicu dugačku 52 kilometra, a to će biti predmet pregovora sa kineskim partnerom koji će izvoditi radove.

– CIP je, kao državna firma, radio projekte za mnoge delove putnih Koridora 10 i 11, železnicu, izgradnju novog voždovačkog naselja u Beogradu “Stepa Stepanović”, projektovao je Avalski toranj i drugo – podsetio je Simić.

Regionalni auto-put Pojate – Preljina treba da poveže Koridor 10 (K-10) sa budućim auto-putem od Beograda do granice sa Crnom Gorom (K-11), povezujući Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Na tom potezu ima oko 10 industrijskih i jedna slobodna zona, zatim turističke destinacije – šest planina – Kopaonik, Jastrebac, Goč, Gledićke planine, Stolovi, Čemerno, oko 20 manastira – Ljubostinja, Sopoćani, Kalenić, Žiča, kao i 10 banja – Vrnjačka, Bogutovačka, Jošanička i druge.

U tom delu Srbije živi oko pola miliona ljudi i posluje oko 21.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Eksim banka Kine će finansirati radove pod veoma povoljnim uslovima – rok otplate je 20 godina, period mirovanja pet godina, a maksimalna kamata iznosiće dva i po odsto.

PROČITAJ JOŠ:  Potpisan sporazum za izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu, kako se kanalizacija nebi više ulivala u jezero Ćelije odakle se Kruševac snabdeva pijaćom vodom

Kineska kompanija CRBC će, takođe, graditi i auto-put sa četiri trake od Novog Sada do Rume u dužini od 27 kilometara, uključujuću tu i tunel kroz Frušku Goru, koji će biti dugačak 2,7 kilometara.

U okviru ta dva projekta, ukupno vredna 642 miliona evra, biće izgrađeno oko 10 kilometara mostova.

Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply