Hodoćašće iz Kruševca pešice do Hilandara

hodocasnik stanko tomic - foto rts.

 

Stanko Tomić, koji je iz rodnog grada krenuo pešice ka Svetoj gori, dnevno prepešači oko 35 kilometara. Hodočasnik će, kako planira, na Veliki petak biti u Hilandaru

 

hodocasnik stanko tomic - foto rts.

 

Tridesetdvogodišnji Stanko Tomić, koji već šest godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, iz rodnog Kruševca krenuo je pešice ka manastiru Hilandar na Svetoj gori.

Tomić je u Lazarevom gradu završio osnovnu i srednju školu, fakultetsko obrazovanje stekao je u Beogradu, a već šest godina živi i radi u Merilendu u Sjedinjenim Državama.

Svakog jutra u 7 sati hodočasnik kreće i pešaci do tri popodne. Od Kruševca do Leskovca pešačio je dva dana.

„Dnevno pređem oko 35 kilometara“,  kaže Stanko. „Pravim pauzu posle dva sata hoda. Tada se malo osvežim popijem vodu, sok, kaficu.“

Stanko se nije mnogo dvoumio kad je odlučivao da li da krene na put dug preko 600 kilometara. Cilj je da do Hilandara dođe do Velikog petka i da uskršnje praznike provede na svetom mestu.

Blagoslov je dobio od vladike Davida i oca Simeona. Pošto je na putu, posti samo sredom i petkom. Ovo je za Stanka, kako kaže, način da duhovno napreduje.

„Ja nisam na ovaj put pošao zbog gordosti. Već obrnuto. Kako su me ove dve noge odvele do Amerike odvešće me i do Hilandara na ispovest. Nekada nisam bio svestan da sam sve što sam želeo u životu imao ispred nosa: odricanje, žrtva, samopregor“, naglašava Tomić.

U vreme konformizma i drugih „svetinja“ potrošačkog društva, hodočašće Stanka Tomića deluje u najmanju ruku neobično. Međutim, on zna svoj put, zna na šta može da se osloni, i niko ko ga poznaje ne postavlja pitanje da li će uspeti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply