Iz Kruševca do najviših funkcija, nepotizmom i partijskim privilegijama

U javnosti se već nekoliko dana govori o racionalizaciji i sistematizaciji unutar Agencije za privatizacije. Međutim, dolaskom novog direktora, Ljubomira Šubare, čini se da se ta realizacija svodi na zapošljavanje prijatelja i prijatelja prijatelja. A preduzeća u stečaju vode isključivo partijski drugovi i rodbina. Takođe, imovina firmi u stečaju se daje lokalnim funkcionerima (što je primer i u Kruševcu), a Privrednu komoru u Kruševcu su „privatizovala“ braća Gašić.

Ljubomir Šubara

 

Od 1. januara 2015. godine, otkako je Ljubomir Šubara, blizak saradnik Bratislava Gašića, postavljen na čelo Agencije za privatizaciju, samo u periodu januar – februar 2015. godine u toj državnoj ustanovi nastavljeno je zaposljavanje novih službenika, iako Agencija već ima između 290 – 300 zaposlenih.

Kako saznajemo od izvora u Ministarstvu prvivrede, Šubara je zaposlio nekoliko svojih prijatelja i prijatelja prijatelja.

Ivana Miladinović, prijateljica, službenica iz fabrike maziva “FAM” iz Kruševac, gde je Šubara bio predsednik Nadzornog odbora i zastupnik državnog kapitala.

Ona je u Agenciji zasposljena na radno mesto “asistent direktora”. Kako saznajemo, takvo mesto, od kad postoji Agencija od 2001. godine, nije bilo sistematizovano Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta.

Šubara je zbog svoje prijateljice promenio sistematizaciju, dok u javnosti govori o reformama i smanjenju troškova. Inače, uz posao u Agenciji, gospođa Miladinović dobila je od Šubare i funkciju člana Nadzornog odbora “Hotelsko ugostoteljsko i turističko preduzeće Prag ad” iz Beograda.

Posebno je kvalifikovana jer ima Višku skolu iz Blaca. Kako kaže naš izvor, gospođa Miladinović je bila u delegaciji sa Aleksandrom Vučićem tokom njegove nedavne posete Slovačkoj.

Evo i celog teksta: “Cica gimnazijalka” prima četiri plate, jednu u FAM-u u Kruševcu, samo sa srednjom školom!

 

Aleksandar Stefanović, Šubarin lični prijatelj, kvazi “DB-ovac”, specijalni savetnik direktora Agencije.

Ivana Milikić, zaposlena na mestu direktora IT Sektora Agencije, inače supruga pomoćnika ministra finansija za bankarski sistem Zlatka Milikića. Prema rečima našeg izvora, Šubara i Milikić su dobri prijatelji i jedan drugome međusobno čine usluge, odnosno, protivusluge.

Zlatko Milikić

Biljana Vulović, zaposlena na radno mesto “Rukovodilac projekta za kontrolu rada zastupnika kapitala u Agenciji za privatizaciju – Regionalna kancelarija u Kraljevu“, inace supruga Šubarinog prijatelja Nikole Vulovića, koji je zastupnik privremenog kapitala u “Savremenom domu” Kruševac, gde je Šubara bio zastupnik kapitala do januara 2015. godine.

Nikola Vulović je bio direktoru DP “Savremeni Dom” iz Kruševac za dok je u istom preduzeću funkciju zastupnika državnog kapitala obavljao Šubara, sve do izbora na funkciju direktora Agencije za privatizaciju.

Od januara 2015. godine obavlja i funkciju zastupnika državnog kapitala u DP “Savremeni Dom”, na koju je imenovan rešenjem Šubare, nako što je Šubara sam sebe razrešio. Istovremeno je predsednik Odbora direktora “Rafinerije nafte ad Beograd”, zastupnika državnog kapitala u subjektu “Rafinerija nafte ad Beograd”, kao i direktor subjekta “Fabruka opruga Gibnjara ad Kraljevo”.

Šubara pod Gašićevom kontrolom

Bratislav Gašić

Ljubomir Šubara, zvani “Šubi Vinjak”, pod kontrolom je ministra odbrane Bratislava Gašića i njegovog brata Bobana Gasica, vlasnika firme “BG produkt” iz Kruševca. Šubaru je na funkciju direktora izgurala grupa okupljenja oko Regionalne privredne komore Kruševac u kojoj sede pojedini pripadnici takozvane “Jotkine grupe” (grupa kriminalaca iz Kruševca koja je ranije bila optužena za reketiranje, iznudu i maltretirane lokalnih meštana).

Komoru su “privatizovali” braća Gašić. Boban Gašić je zakupac pogona “Župe” i kontroliše sve privredne i finansijske tokove u Rasinskom okrugu.

Kako dodaje naš izvor, Šubara je pod neformalnom kontrolom i kontraverznog kuma Aleksandra Vučića Petar Panića Pane (Šešeljev nekadašnji telohranitelj) i “redovno mu u kafani u okviru FK Zemun referiše hroniku iz stečaja i privatizacije”.

Petar Panić Pana i Aleksandar Vučić

– Šubara prima naloge i instrukcije od Pane i čini različite usluge kriminalnoj grupi na čijem čelu je Pana. Za uzvrat, Pana je obećao Šubari da je pod zaštitom BIA, navodi naš izvor iz Ministarstva privrede.

Tekst je objavljen na sajtu Teleprompter.rs (ministar Gašić je spomenuo ovaj sajt u nedavnoj emisiji kada je kazao da se telepromptuje do Beograda):

http://www.teleprompter.rs/sistematizacija-nepotizma-u-agenciji-za-privatizacije-sve-moj-do-mojeg.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply