Ispovest narkomana iz Kruševca

Ispovest Kruševljana koji se leče: M. P. (42): Sedam godina se „skidam“, na dobrom sam putu. G. L. (32): Samo u zatvoru sam bio čist

 

PAKAO droge u Kruševcu vreba na svakom koraku – u školskim dvorištima, napuštenim poslovnim zgradama, kafićima, stanovima problematičnih Kruševljana. Januara ove godine, Miodrag Gulanović Oskar (42) isprebijan je staklenom flašom i od posledica povreda je preminuo. Bio je poznati narkoman, kome je glave došao drug Vladica Ilić (35). U stanu Ilićeve babe godinama su se skupljali narkomani. Komšije su redovno prijavljivale kriminalno ponašanje u ovom stanu, ali nadležne službe nisu reagovale.

U Kruševcu je registrovano oko 700 narkomana, ali je stvarni broj korisnika opijata najmanje tri puta veći. Već ogrezlima u kriminal i narkomaniju podršku da se vrate na pravi put daju samo roditelji i psihijatri. Grad nema nijednu specijalizovanu ustanovu za lečenje, niko se posebno ne bavi preventivom, osim sporadično u kampanjama.

– Zbog modernih tehnologija, droga je sve dostupnija. Ne postoji deo grada gde se više ili manje prodaje i gde deluju narko-grupe – kaže, za „Novosti“, Vladimir Krstić iz Grupe za suzbijanje i krijumčarenje narkotika PU Kruševac. – U toku godine u proseku imamo oko 150 zaplena. Podnesemo oko 100 krivičnih prijava protiv 150 lica. Trećina se odnosi na krivične prijave za prodaju droge.

Najveći broj zavisnika leči se u Beogradu ili Novom Sadu. U slučaju predoziranja pacijenti se prebacuju najčešće na toksikologiju VMA. Na Odeljenju psihijatrije Zdravstvenog centra Kruševac navode da su hospitalizacije u poslednje 3,5 godine retke, jer je uvedena metadonska terapija.

– Činjenica je da se zavisnici obrate za pomoć tek na inicijativu roditelja ili bračnog druga – kaže, za „Novosti“, psihijatar dr Ljiljana Čukuranović. – Tada su im smanjene mogućnosti da dođu do droge, a upadnu u krizu. Recidivi su česti.

Dr Dejan Milosavljević, koordinator Metadonskog programa, radi sa najtežim heroinskim zavisnicima. Za tri i po godine 52 pacijenta su prošla kroz program. Trenutno ih je 28. Imaju od 23 do 52 godine. Većina ima zavidan staž po zatvorima, bezuspešna odvikavanja, debeli kriminalni dosije i hepatitis C.

– Zavisnici su skloni manipulacijama, zato metadonska terapija ima stroge kriterijume. Bio sam primoran da njih dvadesetak isključim iz programa – kaže, za „Novosti“, dr Dejan Milosavljević, koji zajedno sa dr Ružicom Milošević vodi ovaj program. – Trenutno imamo sedam pacijenata koji su već dve godine u programu i postepeno im snižavamo doze. Četiri pacijenta su izašla iz programa i kontrole pokazuju da su „čisti“. Minimum tri godine bez ikakve konzumacije droge mora da prođe da bi mogli da kažemo da su zdravi.

Ali praksa onih koji pokušavaju da se „skinu“ sa droge ne potvrđuje ove podatke. M. P. (42) je počeo da se drogira još kao klinac u Splitu. Od trave do bodenja u venu trebalo mi je samo mesec dana:

– Želeo bih da taj ružan san ostane iza mene. Ne samo što sam upropastio sebe, već i porodicu. Sa suprugom danas živim u Trsteniku. Lečio sam se u Beogradu, Kraljevu, verskim centrima… Nedavno sam prešao u Kruševac. Skoro sedam godina se „skidam“ sa heroina. Majka je uvek bila uz mene, a supruga sa kojom sam pet godina, glavni mi je oslonac. Bio sam i stipendista „Prve petoletke“. Sve je otišlo dođavola kada sam se navukao na heroin.

Kruševljanin G. L. (32) je tek 10 dana na metadonskoj terapiji. Kaže, pokušavao je i ranije da se izleči, ali bez uspeha. Godinama je bio u zatvoru, jedno vreme u KPZ u Nišu:

– Imao sam apstinencije više puta. Nisam se drogirao u zatvoru, ali kada sam izašao, odmah sam se vratio na staro – kaže nam G. L., koji u lečenju ima podršku brata i majke.

Među 200 štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, veliki je broj narkomana. Đ. N. (17) iz Obrenovca je zbog razbojništva u VP domu već godinu dana i osam meseci:

– Ovde mi je bolje nego na ulici. Mnogo sam naučila u školi. Znam da sam pronašla pravi put. U prošlosti sam radila loše stvari. Sve to sam činila zbog droge. Sada učim za krojačicu. To ću i da radim kada budem izašla odavde.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply