Činjenice o diplomi Bratislava Gašića – završio Gimnaziju a nema ga na spisku učenika Gimnazije!

Portret ministra Gašića – školovanje

Asocijacija nevladinih organizacija udruženih u Kuću ljudskih prava zatražila je krajem januara ove godine da Skupštine Srbije razreši ministre Bratislava Gašića, Nebojšu Stefanovića, Nikolu Selakovića i Aleksandra Vulina, jer “kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije”. Opozicionar će kroz seriju istraživačkih tekstova napraviti svojevrsne portrete pomenutih ministara, a prvi na redu je, (pod uslovom da se post o kršenju standrada i zakona socijalne zaštite ministra Aleksandra Vulina ne razume kao uvod u ova istraživanja) ministar odbrane Bratsilav Gašić.

Portret ministra Gašića – školovanje

S obzirom na to da je obrazovanje ulaznica u društvo, ali i da su diplome i stečena zvanja većine kadrova vladajuće SNS pratile različite afere, opredelili smo se da prva priča o ministru Gašiću bude vezana upravo za obrazovanje. Rukovodili smo se i sledećim važnim činjenicama koje se tiču obrazovnih zvanja ministra odbrane: u ranije objavljenim verzijama biografije navedeno je da je ministar završio gimnaziju smer viskogradnja u Nišu, a trenutno na sajtu ministrastva  piše da je Gašić gimnaziju završio u Kruševcu; naš izvor tvrdi da diploma Ekonomskog fakulteta u Nišu koju je dostavio kao gradonačelnik Kruševca juna 2012. pokazuje da je ministar diplomirao 2010. godine. Veoma često se u javnosti za ministra Gašića ističe da je on po struci keramičar, pa smo u  vidu imali i svedočanstva Kruševljana, radnika “Trajala” da je Bratislav Gašić bio krajem osamdesetih njihov kolega. Preciznije, da je u ovoj fabrici radio kao keramičar.

Odgovor na pitanje da li je ministar Gašić završio kruševačku gimnaziju potražili smo na zvaničnoj internet stranici Gimnazije. Preciznije, uvidom u spisak “Maturanti Gimnazije u Kruševcu 1856-2005″, istraživanje koje je objavljeno 2005. godine i koje se nalazi na sajtu kruševačke Gimnazije(na kraju teksta je link ka spisku). Na ovom spisku nema nijednog učenika s prezimenom Gašić zaključno sa 2005. godinom. Postoji mogućnost da je ministar Gašić posle 2005. godine završio ovu srednju školu, ali ne postoji mogućnost da je diplomirao na smeru viskogradnja.

Na sajtu je i knjiga “Razneli nas vetrovi k’o maslačak” o bivšim učenicima Gimnazije koji su ostvarili značajan uspeh u profesionalnoj karijeri. Knjiga je rađena povodom 140 godina Gimnazije i pretpostavili smo da bi Bratislav Gašić kao uspešan privrednik, vlasnik lokalne televizijske stanice, pa čak i kao suvlasnik brenda “Grand kafa” zaslužio mesto u ovoj brošuri.  Ni u ovoj knizi nema ministra Gašića. Uglavnom, svoje mesto su tu našli Stojan Protić, osnivač i teoretičar Radikalne stranke, kao i bivši ministar kulture Nebojša Bradić.

Kako ministar Gašić nije diplomirao u kruševačkog Gimnaziji, pokušali smo da saznamo da li je završio gimnaziju u Nišu, s obzirom da se taj podatak pojavljivao u pojedinim verzijama biografije ovog državnog funkcionera, ali i da je sam ministar jednom prilikom izjavio na stranačkom skupu, da je gimnaziju za vreme usmerenog obrazovanja završio upravo u Nišu. Niš ima četiri gimanzije “Svetozar Marković”, “Stevan Sremac”, “Bora Stanković” i “9. maj”. Pre uvođenja usmerenog obrazovanja samo je Gizmanija “Bora Stanković” školske 1978/79. godine imala odeljenja matematičko-tehničke, geološke i grafičke struke. Ministar Gašić je 1967. godište i nikako nije mogao biti đak ove gimnazije u tom periodu, iako nijedna od ovih struka ne pripada građevinskom smeru, odnosno visokogradnji.  Od 1981 godine u ovoj gimnaziji postoji samo matematičko-tehnička struka.  Ostale tri gimnazije školske 1985/86 ili 1986/87. godine, kada bi ministar Gašić mogao biti njihov đak, nisu imale građevinske smerove: školovale su informatičare, programere, matematičare, novinare-saradnike, prevodioce, knjižničare, korektore i tehničare zaštite životne sredine. Dakle, ministar Gašić nije maturirao ni u niškim gimnazijama.

Bratislav Gašić pristupnica Srpskoj Radikalnoj Stranci

Da bismo proverili da li je i kada diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu obratili smo se sekretarijatu fakulteta. Iako je reč o javnoj informaciji o državnom funkcioneru fakultet je odbio da tu informaciju da na “običan zahtev”, već su insistirali da do uverenja o položenim ispitima i diplomskom radu dođemo u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.  Odgovor još nismo dobili, a odgovor podrazumeva da nam omoguće da vidimo original uverenja, a da nam predaju overenu fotokopiju uverenja o završenim studijama.

Sekretar fakulteta Dejan Dimitrijević je mirne duše mogao i da nam kaže da je ministar Gašić diplomirao na Ekonomskom, posebno jer nam je ispričao veoma zanimljivu priču o  uverenju, to jest diplomi ovog državnog funkcionera.

“Već je uverenje tržila firma “Južne vesti” i oni su novinari. I zamislite, baš kad su došli da pogledaju uverenje o položenim ispitima na fakultet je svratio i sam ministar Gašić. Naglasio je da želi da sve bude pošteno i da je on odgovoran i pošten čovek” ispričao nam je Dimitrijević, sekretar niškog Ekonomskog fakulteta.

Međutim, razgovor sa kolegom Predragom Blagojevićem, urednikom sajta juzne vesti, učinio je još interesantnijim priču o diplomi ministra Gašića. Naime, Blagojević jeste podneo zahtev fakultetu kako bi saznao da li je ministar Gašić diplomirao na niškom Univerzitetu 14. juna prošle godine. Fakultet je dopisom od 27. juna odgovorio da da je Bratislav Gašić bio student ovog fakulteta, kao i da je na njemu diplomirao. Pojasnili su mu da ne mogu da mu pokažu diplomu Gašića, jer se diplome izdaju u jednom primerku i uručuju diplomiranom studentu, pa mu diplomu može pokazati samo diplomirani ekonomista Bratislav Gašić, kome Blagojević i treba da se obrati. Izvestili su ga da fakultet u dokumentaciji ima broj diplome pod kojim je ona izdata i zavedena u knjizi izdatih diploma.

gasic-univerzitet

“Istog dana sam se obratio novim zahtevom u kom sam tražio uverenje sa svim položenim ispitima i ocenama studenta Bratislava Gašića. Kako oni na taj zahtev nisu odgovorili u roku, podneo sam žalbu Povereniku za informacije,” kaže Blagojević i naglašava da do 1. septembra 2014. godine nije dobio traženu informaciju.

U međuvremenu,  Blagojević se 1. septembra sastao sa ministrom Gašićem u Kruševcu kako bi dogovorio da intervju. Bilo je planirano da ministar Gašić dođe u Niš u studio južnih vesti na snimanje. Tom prilikom je urednik južnih vesti obavestio ministra da Ekonomski fakultet u Nišu odbija da mu omogući uvid u njegov dosije.

“Ministar se ponudio da zajedno odemo na fakultet kad dođe u Niš i tako smo se i sastali u kancelariji dekana 9. septembra prošle godine. Tamo me je pored prorektora Univerziteta u Nišu, sačekao lično ministar Bratislav Gašić, i bivša dekanka, a sadašnja članica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesorka Evica Petrović. Uverenje o završenim ispitima sam mogao da vidim samo iz ruke sekretara, a fotokopiju nisam dobio. Delovalo mi je da je sve uredu. Video sam i dokument o završenoj srednjoj školi, bez koga ministar ne bi mogao da se upiše na fakultet. Sećam se da je taj papir bio dosta izgužvan. Ustvari, pocepan, pa zalepljen selotejp trakom” navodi Blagojević i naglašava da je ministar Gašić potencirao da on želi da se sve dileme oko njegovog obrazovanja razreše transparentno.

Urednik južnih vesti kaže da je zahtev uputio najviše zbog činjenice da u biografiji ministra piše da je diplomirao na niškom Ekonomskom fakultetu, ali i da je na dostavljanje informacije čekao više od 15 dana. Zanimljivo je i da su se neposredno posle upućivanja zahteva, Blagojeviću  obratile kolege koje se više ne bave novinarstvom i savetovale ga da pripazi šta radi. Objasnili su mu da je postao predmet interesovanja VBA.

“Pitao sam zašto VBA, pa ja sam civil, šta imam sa vojskom. Rečeno mi je da je to zbog toga što se “interesujem” za ministra odbrane. Pošto samo radim svoj posao, mislio sam da nije neki problem što se interesuju. Kolege su pominjale da se za mene raspituje Bratislav Dikić, bivši komandant Žandarmerije. To mi je potvrdio i sam ministra Gasić. Rekao je da me je “proverio” i da je lično zamolio Dikića da se raspita o meni, ” kaže urednik južnih vesti.

Ministar je ovo objasnio  aferom, koja je neposredno pre toga otvorena o plagijatu doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Zato je hteo da proveri ko se to interesuje za njega. Blagojević se seća i da je ministra pomenuo da mu je bivša dekanka Ekonomskog fakulteta profesorka Evica Petrović sestra.  Profesorka Petrović je članica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije koji odlučuje o žalbi ministra Selakovića o sukobu interesa.

Početkom oktobra, bez malo mesec dana pošto mu je na Ekonomskom fakultetu sekretar “iz svoje ruke” pokazao uverenje o položenim ispitima ministra Gašića, iz ove ustanove su ga zvali da potpiše da je preuzeo fotokopiju uverenja. U prvo vreme je odbijao da potpiše taj dokument, ali pošto su ga iz Službe poverenika za informacije pozvali i pitali da li mu je fakultet dostavio tražene informacije odgovorio je da je dobio informacije koje je tražio. Sada smatra da je pogrešio i da je morao da insistira da mu daju fotokopije koje dokazuju da je ministar Gašić završio Ekonomski fakultet u Nišu.

U svetlu ovih činjenica fakultetska diploma ministra odbrane i dalje je pod znakom pitanja. Jedino bi Ekonomski fakultet u Nišu razrešio sve dileme, a na taj odgovor čekaćemo 15 dana kako to zakon nalaže. Mada je fakultet već u prvom odgovoru kolegi Blagojeviću moga da navede broj diplome ministra Gašića, onaj pod kojim je diploma zavedena u knjizi izdatih diploma. Takođe, sekretar fakulteta Dejan Dimitrijević, inače master prava, mogao je i nama da kaže taj famozan broj pod kojim je zavedena diploma ministra Gašića.

Ostaje da se nadamo da ćemo biti bolje sreće od kolege Blagojevića. Da ćemo dobiti uverenje “u svoje ruke” i overenu fotokopiju. I da se u dekanatu nećemo sresti s ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Ili prorektorom niškog Univerziteta, ili profesorkom Petrović.  Sve i da se sretnemo znaćemo kako stvari u ovom slučaju funkcionišu- novinari traže dokumenta, VBA ih “prati” a na fakultetu radi i sestra ministra, pa ako se seti da mu javi, možda se i sretnemo.

Možemo malom prečicom izbeći ovaj scenario. Ako Ekonomski fakultet ne dostavi dokumenta u zakonom propisanom roku, možemo se obratiti žalbom Povereniku za informacije od javnog značaja. Potom bi poverenik u naše ime zahtevao informacije i dokumenta koja dokazuju da je ministra Gašić završio niški Ekonomski fakultet.

 

http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4301

http://www.istinomer.rs/akter/bratislav-gasic/

http://gimnazija.org.rs/downloads/Maturanti.pdf

 

Tekst je preuzet sa web sajta Opozicionar.com

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply