I Kruševljanin među lovcima na kirgistanskog divljeg ovna

Učesnici pohoda sa vodičima i - trofejom

Televizijski snimatelj iz grada na Rasini bio učesnik ekspedicije lovaca duž planina Tjanšan

 Učesnici pohoda sa vodičima i - trofejom

Srba Dobrosavljević (48), prvi je Čarapan koji je lovio na nadmorskim visinama većim od 4.000 metara, a upravo se vratio iz Kirgistana gde je, kao snimatelj, pratio srpsku ekspediciju lovaca duž planina Tjanšan. Na samom jugoistoku ove bivše sovjetske republike, četvoročlana grupa provela je 13 dana u potrazi za čuvenim divljim ovnom, poznatijim po imenu „marko polo“.

– U Kirgistanu se bazni kamp nalazio na visini od 3.400 metara, a temperature su se kretale od 24 stepena ispod nule, do sedam stepeni u plusu. Inače, zbog opasnosti od visinske bolesti i dehidratacija vodu morate da pijete gotovo neprekidno – objašnjava Srba.

I kirgistanski vazduh zahteva drugačiju ishranu, pa su lovci – Marko Todorović, Dalibor Terzić i Boban Zlatković – na planinama jeli pre svega čorbaste obroke, jer se meso slabije kuva na visini.

– Vratili smo se sa značajnim trofejima. Pored „marka pola“, čiji raspon rogova premašuje jedan metar, uspeli smo da ulovimo i divljeg kozoroga, koji se takođe smatra „krunom“ ovakvih ekspedicija – ponosan je Dobrosavljević koji je i u ekstremnim uslovima uspeo da snimi oko 17 sati video materijala.

ADRENALIN

SRBA Dobrosavljević je snimatelj Radio-televizije Kruševac već 23 godine, a od 2006. kamerom prati ronioce i planinare, te druge ljubitelje ekstremnih sportova. Avantura u Kirgistanu bila je najrizičnija u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply