Humanitarna akcija – prikupljanje kose za lečenje dece obolele od raka

Kruševljanke svih uzrasta masovno se priključuju akciji „Kilometar kose“ i poklanjaju svoju kosu kako bi se od nje napravile perike za decu obolelu od raka.

VELIKO INTERESOVANJE: Katarina Danev u frizerskom salonu

 

Akciju su pokrenuli dramski umetnici iz Beograda sa željom da pomognu mališanima koji se leče na Onkološkoj klinici u Beogradu. Od kose koja se prikupi vlasuljari Narodnog pozorišta će napraviti perike.

– Preko prijatelja sam čula za akciju i odlučila da se priključim. Žene koje doniraju kosu imaju besplatno šišanje i prema dogovoru trebalo je da obezbedim jednu ili dve donacije sedmično. Međutim, u Kruševcu je interesovanje izuzetno veliko tako da smo za mesec dana već imali 35 žena koje su dale svoju kosu. Javila nam se devojčica od šest godina ali i gospođe od 70 godina. Kosu dobijam i od kolega frizera jer su i njihove klijentkinje čule za ovu akciju – objašnjava Katarina Danev, vlasnica frizerskog salona u Kruševcu.

 

Katarina objašnjava da kosa mora da bude duga najmanje 15 centimetra i da bude odgovarajućeg kvaliteta kako bi je vlasuljari lakše obradili. Očekuje se da u akciji „Kilometar kose“ oko 300 mališana dobije perike. Akcija bi kasnije trebala da se proširi na žene koje su zbog hemioterapije ostale bez kose.

Motivi žena da pomognu su različiti. Neke u svom okruženju imaju osobe obolele od raka. Sandra Petrović Miletić živi u Beogradu ali je kosu poklonila u Kruševcu.

– Kruševljanka sam i zato sam želela da se priključim akciji u rodnom gradu. Jedini motiv je bila humanost i želja da pomognem bolesnoj deci. To je najmanje što možemo da učinimo, a njima će značiti puno – objašnjava Sandra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply