Humanitarna akcija – prikupljanje kose za lečenje dece obolele od raka

Kruševljanke svih uzrasta masovno se priključuju akciji „Kilometar kose“ i poklanjaju svoju kosu kako bi se od nje napravile perike za decu obolelu od raka.

VELIKO INTERESOVANJE: Katarina Danev u frizerskom salonu

 

Akciju su pokrenuli dramski umetnici iz Beograda sa željom da pomognu mališanima koji se leče na Onkološkoj klinici u Beogradu. Od kose koja se prikupi vlasuljari Narodnog pozorišta će napraviti perike.

– Preko prijatelja sam čula za akciju i odlučila da se priključim. Žene koje doniraju kosu imaju besplatno šišanje i prema dogovoru trebalo je da obezbedim jednu ili dve donacije sedmično. Međutim, u Kruševcu je interesovanje izuzetno veliko tako da smo za mesec dana već imali 35 žena koje su dale svoju kosu. Javila nam se devojčica od šest godina ali i gospođe od 70 godina. Kosu dobijam i od kolega frizera jer su i njihove klijentkinje čule za ovu akciju – objašnjava Katarina Danev, vlasnica frizerskog salona u Kruševcu.

 

Katarina objašnjava da kosa mora da bude duga najmanje 15 centimetra i da bude odgovarajućeg kvaliteta kako bi je vlasuljari lakše obradili. Očekuje se da u akciji „Kilometar kose“ oko 300 mališana dobije perike. Akcija bi kasnije trebala da se proširi na žene koje su zbog hemioterapije ostale bez kose.

PROČITAJ JOŠ:  Doktorka iz kovid bolnice otkriva kako prolaze vakcinisani pacijenti koji se ipak zaraze korona virusom i poziva na vakcinaciju

Motivi žena da pomognu su različiti. Neke u svom okruženju imaju osobe obolele od raka. Sandra Petrović Miletić živi u Beogradu ali je kosu poklonila u Kruševcu.

– Kruševljanka sam i zato sam želela da se priključim akciji u rodnom gradu. Jedini motiv je bila humanost i želja da pomognem bolesnoj deci. To je najmanje što možemo da učinimo, a njima će značiti puno – objašnjava Sandra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply