23 novembar 2017

RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious

HOT NEWS
Objavi na Fejsbuku ovu stranicu

Najnovije Vesti


stocna_hrana_290517_tw1024-20171122115522.jpg
U HI Župa nakon privatizacije pokrenuta proizvodnja - U decembru i otvaranje fabrike aditiva stočne hrane u Kruševcu Ilustracija (Foto: Nataliia
saobrac-ajna-policija-stefan-stojanovic-1-20171103180124.jpg
Šokantni rezultati testa: Pola vozača drogirano!? Opasnost u saobraćaju ne predstavljaju samo oni koji imaju alkohol u krvi, već i vozači koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što
images_cms-image-000006633-20171103175612.jpg
Opozicija o medijskom mraku: Gašić faktički urednik medija u Kruševcu - Kruševački odbori pet opozicionih stranaka istakli su u zajedničkom saopštenju da u Kruševcu vlada medijski mrak i
image-20171103175156.jpg
OKRŠAJ "ŽESTOKIH MOMAKA" KRUŠEVCA Bokser pokušao da ubije bivšeg fudbalera - Miljana Stevovića (22), nekadašnjeg prvaka Srbije u boksu, privela je kruševačka policija zbog sumnje da je
image-20171103174538.jpg
U okviru programa kvalitetnog razvoja mladih košarkaša, kontinuiranog praćenja i individualnog tehničko-taktičkog usavršavanja, naš poznati stručnjak Rajko Toroman održao je u Kruševcu
Pratite nas, klik ispod na SVIDJA MI SE ili LIKE

Anketa

Podržavate li postavljanje zaštitnog zida na Bruskom putu koja zvučno i fizički izoluje romsko naselje?
Rezultati

Uživo Gledanje Televizije - Domaći Kanali

EPIDEMIJA U NAJAVI: Male boginje i u Kruševcu, nevakcinisana deca u velikoj opasnosti!

Objavi na Fejsbuku ovaj video

HITNO VAKCINIŠITE DECU PROTIV MALIH BOGINJA, Zaraza u prijavljena u Kruševcu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, ugrožena cela Srbija!

Varičele, boginje

Nema više igranja! Male boginje su stigle do Kruševca i Kragujevca! Ako dosad niste, pravac u Dom zdravlja po MMR vakcinu - protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, jer je ta bolest počela da skače kao buva sa mesta na mesto po Srbiji!

 

Krivi roditelji

Da sve manje roditelja u Srbiji vakciniše svoju decu MMR vakcinom dokazuju i najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

- Imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) na teritoriji Srbije u 2016. godini sprovedena je sa obuhvatom od 81 odsto, što je manje nego u 2015, kada je taj procenat iznosio 84 odsto. U centralnom delu Srbije vakcinisano je 78,2 odsto, a u Vojvodini 89 odsto planiranih obveznika - naveli su u toj instituciji za “Alo!"

Pre Kragujevca, potvrđen je slučaj u Vranju, a pre toga na Kosmetu je izbila epidemija te bolesti nakon 16 godina, gde je oko 200 osoba obolelo i umrla jedna beba. Ujedno, “kragujevačke morbile” sedmi su slučaj te bolesti u Srbiji ovog meseca, računajući naše enklave na Kosmetu, a 12 od početka godine!

Kako za “Alo!” navode u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, poslednji slučaj malih boginja potvrđen je u petak u Institutu “Torlak” kod osobe iz Kosovske Mitrovice, koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti.

- Taj slučaj je i nama prijavljen. Čekaju se rezultati za još četiri sumnjiva slučaja iz Kosovske Mitrovice - navode u toj instituciji i dodaju da su slučajevi malih boginja prijavljeni u bolnicama u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, ali i u Domu zdravlja u tom vojvođanskom gradu.

Оd 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u celoj Srbiji. Prijavljuju se sumnjivi slučajevi, radi se laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica - navode u “Batutu”.

 

Beograd najugroženiji!

Dr Predrag Kon, epidemiolog, naveo pre nekoliko dana za “Alo!” da je u Beogradu, za prvih devet meseci ove godine vakcinisano od 43 do 45 odsto dece!

- U jednoj opštini je čak ispod 30 odsto. Ali, to je bolja situacija u odnosu na prvih šest meseci, ali se očekuje do kraja godine procenat avkcinisane dece ne bude bolji, nego prethodne. A to je nedovoljno za kolektivni imunitet - objasnio je on situaciju u prestonici.

U tom Institutu za “Alo!” podsećaju da je jedina zaštita od bolesti vakcinacija MMR vakcinom dece do navršenih 12 meseci života, kao i revakcinacija do navršenih sedam godina života.

- Sada bi svu decu, u skladu sa važećim Pravilnikom, uzrаstа od 12 meseci do navršenih 14 godina života, a koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana trebalo vakcinisati odnosno revakcinisati. Minimalni razmak između dve doze može biti četiri nedelje - naveli su oni.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, upravo je pre nekoliko dana za “Alo!” predvideo šta će se dešavati u vezi sa tom bolešću. On je upozorio da neće epidemija da nam se polako širi na jug Srbije sa Kosmeta.

- Otac čije dete ima male boginje, a živi u tom području, staviće mališana u auto i odvešće ga u Kraljevo, Kragujevac, Niš ili Beograd. Najugroženija su deca u kolektivima i nije kasno da se vakcinišu - objasnio je on.

Alo.rs

EPIDEMIJA U NAJAVI: Male boginje i u Kruševcu, nevakcinisana deca u velikoj opasnosti!
Krusevac 2017.