Hrabri policajac prinudjen da ostavi uniformu

Saša Lukovac

Policajac koji je stradao kad je kriminalac aktivirao bombu, oprašta se od uniforme. Geler ostao zaglavljen između lobanje i kičme, a lekari strahuju da bi vađenje izazvalo paralizu.

 Saša Lukovac

Policajac Saša Lukovac (51) koji je teško ranjen na regionalnom putu Brus – Kruševac 5. juna kada je višestruko osuđivani kriminalac Ljubiša Andrejević aktivirao ručnu bombu, više ne gaji nade da će se vratiti u službu. Ove nedelje je posle dobijanja ordena i diplome Sindikata srpske policije, rekao da je zemlji verno služio od 1992. godine, ali i skupo platio herojstvo sa takođe povređenim kolegama Vladanom Jovanovićem i Ivicom Jankovićem.

– Geler od eksplozivne naprave ostao je između lobanje i kičme, a lekari su rekli da bi vađenje izazvalo paralizu – kaže za „Novosti“ Lukovac, koji je još na bolovanju. – I četiri meseca od tragedije ne mogu da spavam, a glavobolja mi izaziva mučninu. Sluh je trajno oštećen.

Pre šest meseci bio je, kaže, zdrav na ciljanom pregledu.

– Kada vam kažu da je vreme za aparat, znači da je sa mojim profesionalnim bavljenjem policijskog posla – gotovo – jedva izgovara Lukovac. – Čovek to treba da prelomi u sebi, da se prilagodi društvu koje ne poznaje mimo ovog posla. Meni tek to sve tek predstoji. A, ostalo mi je dve godine do penzije.

Ovaj hrabri policajac nam priča da nikada nije želeo da radi neki drugi posao. Bio je u svim specijalnim jedinicama, osim u JSO. Porodica je, oduvek, bila protiv rizičnog nošenje uniforme. Želja da brani i da čuva ljude držala ga je i kobne noći, kada se našao na terenu kod sela Lipovac nedaleko od grada. Andrejević je pod pretnjom da će aktivirati ekplozivnu napravu primorao taksistu Nikolu Gopića da ga vozi u prema Kruševcu. U prvom selu do grada je zaustavljen.

– Postavili smo šleper na put kao prepreku, nosio sam pušku – priseća se policajac. – Intervenisali smo po svim propisima i pravilima službe, upozoravali… Ipak, ispustio bombu. Tek sam kasnije shvatio da sam ranjen. Završio sam u jarku punom mulja.

Posle neuspešnog lečenja u kruševačkoj bolnici, Saša Lukovac i Vladan Jovanović zbrinuti su na VMA. Tamo su dobili adekvatnu terapiju, ali i zabrinute prognoze za budućnost. Posetili su ih predstavnici državnog vrha, ministar policije najavio da će ih posebno uvažiti prijemom.

– Kod neurologa idem 7. decembra, kada će me uputiti na snimanje magnetnom rezonancom – kaže na kraju Lukovac. – I tada ćemo znati da li se geler u vratu pomerio ili učaurio. Ako je ova prva stvar u pitanju, bojim se da ću morati na operaciju, a ona, kako mi je rečeno, znači da ću ostati biljka.

 

NAGRADA

SAŠA Lukovac priča da je priznanje Sindikata srpske policije za sada jedina nagrada koju je dobio za sprečavanje tragedije kod Kruševca. Priča i da mu mnogo znači što ga sugrađani zaustavljaju na ulici i čestitaju mu na delu. I supruga i troje dece se prilagođavaju novom životu. Nikome, kaže, nije lako.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply