Hoće li Milica Kostić konačno dobiti svoju ulicu?

Milica Kostić; Zgrada sa koje je izvršila samoubistvo

Milica Kostić dobija ulicu? -Obnovljeni predlog i peticija u gradu pod Bagdalom da jedna ulica ponose ime po ovoj tragično stradaloj učenici

 Milica Kostić; Zgrada sa koje je izvršila samoubistvo

Milica Kostić; Zgrada sa koje je izvršila samoubistvo

Gotovo 42 godine od samoubistva gimnazijalke Milice Kostić (1956), iz sela Strojnci kod Brusa, koja je skočila sa 11. sprata „Rubinove“ kule u gradu na Rasini, samo da ne bi postala žrtva silovanja, u skupštinsku proceduru je ušla inicijativa da jedna ulica ponose ime po ovoj tragično stradaloj učenici. Iako je i prethodnih godina bilo takvih ideja, obnovljena inicijativa je tek krajem 2015. stigla do nadležnih…

– Skupština grada nije nadležna da odmah raspravlja o predlogu, već je on prosleđen Komisiji za imenovanje ulica i trgova, posle čega se organizuje javna rasprava, pa traži saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Na kraju, Komisija dostavlja konačno utvrđen predlog odbornicima – kaže Živan Nikolić, predsednik Skupštine grada Kruševca, uveren da će ta tačka dnevnog reda biti jednoglasno podržana.

Predlagač – Dragan Jovanović, bivši gradonačelnik, a danas odbornik SDS – sugeriše da se po Milici Kostić nazove Balkanska ulica, bivša JNA, jer ima „neutralno“ ime. Veli, predložio je i da lokalna samouprava pronađe donatora za troškove izmene u dokumentaciji stanovnika te ulice – baš kao što nalazi donatora za novogodišnje koncerte.

U međuvremenu, do Skupštine grada je, 4. januara, pristigla i peticija grupe građana pod nazivom „Volim Kruševac“, sa 1.600 potpisa, pa je i ona prosleđena pomenutoj Komisiji. Ali, predložili su da se po Milici nazove neka od do sada neimenovanih ulica, da bi se Kruševljani poštedeli novih troškova.

Vest je objavljena na portalu Večernje Novosti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply