Hoće li biti uskoro izgrađen kolektor sa sistemom za prečišćavanje vode na Blatašnici i Rasini? Jer se i dalje u jezero Ćelije, odakle Rasinski okrug pije vodu, uliva kanalizacija iz reke Blatašnice!!! (VIDEO REPORTAŽA)

Kolektor pored jezera Ćelije

Kao što je poznato otpadne vode iz Turističkog centra „Mramor – Brzeće” i iz Brusa, sa jedne strane, i otpadne vode iz Blaca preko reke Blatasnice, sa druge strane, ulivaju se u jezero Ćelije gde je i vodozahvat za kruševački regionalni vodovod.

Takođe je poznato da su se 2019. godine lokalne samouprave Kruševca, Brusa i Blaca dogovorile da izgrade postrojenja za prečišćavanje ovih voda pre nego što se uliju u Ćelijsko jezero, ali nije poznato kad će to biti realizovano.

Međutim, i posle izgradnje tih postrojenja problem neće biti u potpunosti rešen jer nizvodno od Brusa pored reke Rasine i puta Brus–Kruševac lociran je veliki broj sela koja su se, šireći se, međusobno spojila u jednu ruralnu, kontinentalno izgrađenu oblast koja mestimično ima vodovodnu, ali uopšte nema kanalizacionu mrežu.

Kako je predsednik Republike prošle godine najavio radikalno infrastrukturno opremanje svih urbanih i ruralnih naselja u Srbiji, a to se u prvom redu odnosi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i kako su ove godine ti radovi otpočeli u velikom broju naselja, vreme je da se postavi pitanje:kako rešiti problem otpadnih voda iz sela pored reke Rasine i jezera Ćelije.

Jedno od rešenja mogao bi da bude kolektor koji bi otpadne vode iz Brusa i Blaca sproveo do ispod brane i usput prikupio otpadne vode iz sela kroz koja prolazi.

U drugoj fazi ovaj kolektor bi mogao da reši isti problem naselja kroz koja prolazi od brane u Ćelijama do utoka u Zapadnu Moravu gde se već nalazi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Kruševca.

Naravno, prvi korak je konsultacija struke i izrada studije izvodljivosti.

Bio bi to hidrotehnički magistralni sistem dug više od 50 kilometara sa razgranatom sekundarnom mrežom za tu oblast.

Bilo bi dobro da Grad Kruševac pokrene izradu potrebnih analiza i studija za ovaj projekat.

RR, dipl. inž. arh, Kruševac

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/465165/Kolektor-pored-jezera-Celije

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply