HI Župa otvara proizvodni pogon za proizvodnju stočnih aditiva

U HI Župa nakon privatizacije pokrenuta proizvodnja – U decembru i otvaranje fabrike aditiva stočne hrane u Kruševcu

Ilustracija (Foto: Nataliia Sydorova/shutterstock.com)

Do samo pre godinu dana Hemijska industrija Župa bila je u stečaju, a sudbina ovog nekada industrijskog giganta bila je neizvesna. Nepunih godinu dana od privatizacije novi vlasnik, beogradska firma Eucom, pokrenula je u Župi proizvodnju u četiri fabrike. Široki asortiman proizvoda plasiraju na domaćem i tržištu zemalja u regionu, a uskoro pokreću proizvodnju i u još jednoj svojoj fabrici, javlja RTK.
U Hemijskoj industriji Žipa Kruševac planiraju u narednom periodu nekoliko novih proizvodnih programa. Pored četiri fabrike u Župi u kojima je od privatizacije pokrenuta proizvodnja, direktor Aleksandar Mandić kaže da će u decembru biti pištena u rad fabrika aditiva stočne hrane koja godinama unazad nije radila.
Od kada je beogradska firma Eucom kupila Župu pokrenula je proizvodnju u fabrici sulfata, pesticida, flotacionih sredstava i u fabrici kaliumove hemije. U svakoj od fabrika radi bar po jedan, a u fabrici pesticida sva tri pogona.
Hemijska industrija Župa širok asortiman proizvoda plasira na domaćem i inostranom tržištu.
Župa je bila privatizovana 2003. godine, ali je ugovor raskinut dve godine kasnije. Usledilo je nekoliko neuspešnih tendera, zatim i ulazak u postupak restrukturiranja 2010. godine. Tokom tog perioda radnici su kroz socijalne programe napuštali fabriku, te je od oko 1.400 na početku privatizacije pred uvođenje stečaja u HI Župa bilo svega 18 radnika. Početkom ove godine firma Eucom kupila je ovu hemijsku industriju za 316,2 miliona dinara, a trenutno Župa zapošljava 125 radnika, prenosi RTK.

Izvor: eKapija

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply