HI Župa Komerc primer uspešne firme, nastale iz stečaja stare HI Župe A.D!

Iz pogona firme „Župa komerc“

Hlor iz „Župe“ u stečaju sad miriše na profit – Radnici u Kruševcu zakupili polovinu pogona svoje nekadašnje firme. Lane iskazali dobit od 12 miliona dinara. Čekaju novog vlasnika.

 Iz pogona firme „Župa komerc“

Iz pogona firme „Župa komerc“

HEMIJSKA industrija „Župa“ a.d. otišla je u stečaj juna 2015. godine, ali grupa bivših radnika na čelu sa bivšim direktorom nekadašnjeg hemijskog giganta nastavila je da radi u pogonima stare firme. Pod imenom „Župa komerc 2006“, ovo zavisno preduzeće zakupljuje polovinu svoje bivše fabrike i – ostvaruje profit.

– Praktično smo ozbiljno počeli da radimo od septembra 2013. godine, kada je realizovan poslednji socijalni program i kada naša matična firma nije bila u stečaju – kaže za „Novosti“ bivši generalni direktor HI „Župa“ Bojan Cvetković, a danas direktor „Župa komerca“. – S poslom smo nastavili i posle otvaranja stečajnog postupka, s tim što više nije moglo da nas bude oko 300, već nas je ostalo 60.

Cvetković navodi da su od maja 2014. godine do proleća 2015. sarađivali sa firmama „Nutrihem“ i „Fruve impeks“, koje su se pojavile kao potencijalni strateški partneri, ali da je ta saradnja prekinuta posle uvođenja stečaja. Za tih godinu dana, navodi naš sagovornik, uspešno je radio pogon plavog kamena, u šta je uloženo oko 40 miliona dinara i koji je bio pokrenut posle 10 godina.

– Zakupili smo potom pogone, nastavili sa radom i sada proizvodimo flotaciona sredstva i utačemo hlor – dodaje direktor „Župa komerca“. – Čekamo da se raspišu pozivi za privatizaciju, koji su već dva puta u toku ove godine odlagani.

Bivši radnici i bivši direktor plaćaju 200.000 dinara mesečni zakup stečajnoj upravi nekadašnje firme. „Župa komerc“, objašnjava direktor, nije mogla da ode u stečaj, jer je na završnom računu decembra 2015. godine iskazala dobit od 12 miliona dinara.

– Samo smo ove godine proizveli 1.000 tona flotacionih sredstava za rudnike u Boru i u Majdanpeku, u Bugarskoj i na Kosmetu, utočili oko 350 tona hlora za celokupno tržište Makedonije, Crne Gore i BiH i delimično za domaće tržište, a proizveli smo oko 300 tona natrijum-hipohlorida, sredstava za dezinfekciju vode – iznosi Cvetković, dodajući da očekuje i veći profit nego lane u pogonima Flotacionih sredstava i u Punionici hlora.

U „donjim“ pogonima bivše hemijske industrije zatičemo radnike, pre svega one koji su radili u „staroj“ „Župi“, a čija su prosečna neto primanja od 45.000 do 50.000 dinara. Angažovani su na osnovu ugovora na određeno vreme. Primaju i naknadu za topli obrok i troškove prevoza, a preduzeće, tvrdi direktor, uredno isplaćuje sve poreze i doprinose prema državi, prema gradu, pa i akontaciju na dobit koja će biti ostvarena u 2016. godini.

– Na računu trenutno imamo pet miliona dinara, platu isplaćujemo poslednjeg dana u mesecu – predočava Bojan Cvetković. – Očekujemo da budući kupac HI „Župa“ a.d. koji će automatski postati i vlasnik „Župa komerca“ bude ozbiljan i da nastavi sa proizvodnjom. Zasad su interesovanje iskazali „Nutrihem“ i „Fruve impeks“, a pojavili su se i uspešni domaći privrednici, koji čekaju da se objavi oglas za privatizaciju.

Bojan Cvetković


BEZ ODGOVORA IZ Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nismo dobili odgovor na pitanja kada će biti raspisana privatizacija HI „Župa“ a.d. i kolika su ukupna dugovanja preduzeća u stečaju. Prema saznanjima „Novosti“, procenjena vrednost imovine je 13 miliona evra.

UGAŠENO 10.000 RADNIH MESTA

„ŽUPA“ je svojevremeno upošljavala oko 1.400 radnika. Katastrofalna privatizacija pogodila je i ovu firmu, a kupoprodajni ugovor sa „Vektrom M“ raskinut je 2005. godine. U Kruševcu je čak šest stečajeva otvoreno samo u preduzećima koje su ranije imale status restrukturiranja, a od 2002. godine stečaj je zadesio oko 30 firmi. Procenjuje se da je ugašeno ili je u postupku gašenja više od 10.000 radnih mesta.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply