Havarija na cevovodu sanirana, tehnička voda stigla u pojedine delove grada

Kvar na magistralnom cevovodu, zbog čega 90 posto Kruševca nije imalo vodu duže od 30 sati, saniran je. Ukoliko Opšta bolnica u petak ostane bez pijaće vode, 130 bubrežnih bolesnika biće prebačeno na dijalizu u Kraljevo.

KVAR na magistralnom cevovodu zbog čega 90 posto Kruševca nije imalo vodu duže od 30 sati, saniran je oko dva sata posle ponoći. Oko 85.000 korisnika sukcesivno dobija tehničku vodu, puštenu oko pet sati, ali obdaništa i škole i dalje ne rade. Da li će tako biti i sutra znaće se u toku dana.

Poseban problem predstavljaju hronični bolesnici. Kako saznajemo, ukoliko Opšta bolnica sutra ne bude imala pijaću vodu, koja je do sada stizala sa rezervoara na Bagdali, 130 bubrežnih bolesnika biće prebačeno na dijalizu u Kraljevo.

– Danas smo vanredno pozvali pacijente kako bi obavili dijaliziranje, jer čiste vode još ima – isitče dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice. – Ukoliko se ona istroši, bićemo prinuđeni da pacijente i osoblje sa opremom preselimo do Kraljeva.

U Štabu za vanredne situacije koji je zasedao jutros u 9 sati odlučeno je da u tom slučaju za bolesnike bude obezbeđen prevoz. U JKP Vodovod navode da se trenutno puni rezervovar na Bagdali, kako bi bolnica imala tehničku vodu, kao i da se radi na ispiranju sistema.

– Radimo na stabilizaciji vodosnabdevanja, nadamo se da će se sve završiti do ujutro – ističe Milutin Tasić, direktor JKP Vodovod. – Do konačne dozvole epidemiologa, voda u gradu će se smatrati tehničkom, a cisterne će i dalje biti na ulicama.

Većina osnovnih i srednjih škola, obdaništa i domova za učenike je u toku noći dezinfikovana. U Zavodu za javno zdravlje napominju da je voda u cisternama ispravna, kao i da će se u toku dana proslediti stručno upustvo za korišćenje tehničke vode, dok se ne proceni da je sistem bezbedan. Epidemiološka situacija je stabilna i nema prijavljenih slučajeva zaraze niti stomačnih tegoba.

Kako su „Novosti“ pisale, nenadana restrikcija pogodila je grad u sredu. Dan ranije, radilo se po planu na ugradnji merača protoka vode na magistralnom cevovodu u Lipovcu, pa su Kruševljani bili pripremljeni za samo jedan dan bez vode. Međutim, kada je voda puštena u sistem došlo je najpre do pucanja reduktora na glavnom ventilu, a potom i do blokade ventila.

Zbog dve velike uzastopne havarije, Štab za vanredne situacije zasedao je tri puta, obezbeđene su dodatne količine tehničke i pijaće vode, a pored 15 ranije predviđenih cisterni, u grad je pristiglo još 12 „snabdevača“. Kruševljani su se osim prolongiranja radova žalili i na nedovoljne količine vode u naseljima gde su postavljene stacionarne cisterne.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply