Krši li gradska vlast Ustav Republike Srbije? Počeli radovi na aerodromu iako nije u gradskom vlasništvu!

Stambeno-poslovni kompleks na Starom aerodromu

Lokalna samouprava još je u sporu sa Aero-klubom „Mihajlo Živić“. Na staroj lokaciji predviđen moderan stambeno-poslovni kompleks.

  Stambeno-poslovni kompleks na Starom aerodromu

 

HOĆE li, posle dugog sporenja oko vlasništva nad atraktivnom lokacijom Starog aerodroma, Aero-klub „Mihajlo Živić“ i grad Kruševac postići dogovor biće poznato najdalje do ponedeljka. U međuvremenu, epilog drugog sastanka minule sedmice je predlog ugovora čiji bi potpisnici trebalo da budu aero-klub i lokalna samouprava, pa će se naredni susret iskoristiti za usaglašavanje, te trajno uređenje međusobnih prava i obaveza.

Gradske vlasti su – odgovarajućim odlukama i Detaljnim urbanističkim planom – na mestu aero-kluba predvidele izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, a avijatičari, koji obeležavaju 90 godina postojanja, ističu kako ne žele da ostanu na ulici. U međuvremenu, za klub je određena nova lokacija: aerodrom „Rosulje“, koji je u izgradnji još od 1995!

– Problem je insistiranje predstavnika aero-kluba na tome da budu držaoci ili neka vrsta vlasnika budućeg aerodroma, iako zakon propisuje da to može biti samo Republika, a korisnik lokalna samouprava – tvrdi gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, podsećajući na to da je još 1974. Stari aerodrom klubu dat na privremeno korišćenje, dok se ne promeni namena…

Odgovarajući na optužbe da zaustavljaju višemilionsku investiciju u stambeno-poslovni kompleks, avijatičari tvrde da su uvek bili za kompromis.

– Još pre četvrt veka, prvi smo pokrenuli priču o preseljenju… Ne želimo da budemo kočničari razvoja, pa je pre dva meseca dogovoreno da nam se dostavi definitivan predlog, ali se to još nije dogodilo – ističe Slobodan Milojević, sekretar Aero-kluba, dok upravnik aerodroma, Miroslav Krkić, objašnjava da oni samo traže da im se garantuje status na budućoj lokaciji.

Kaže, možda kao udruženje građana nemaju pravo da poseduju nekretnine, ali treba da bude valorizovano i njihovo višedecenijsko ulaganje u Stari aerodrom, na kojem imaju svoju imovinu.

U međuvremenu, gradske vlasti tvrde da je planom razvoja predviđeno da se do kraja godine novi aerodrom privede nameni – navodeći da je podrška stigla i od Ministarstva građevine, i od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Ako se dogovor ne postigne, poklon Ministarstva odbrane – rashodovani MiG-21, postavljen upravo na Starom aerodromu – biće jedina novina na tom prostoru.

MISTERIJA

Iz Gradske uprave ranije je saopšteno rečeno da će deo prostora Starog aerodroma – koji ukupno zauzima gotovo 50 hektara – biti mesto za investiciju nemačke kompanije „Lidl“, a da će se u komšiluku izgraditi crkva, te prateći objekti za naselje sa čak 8.000 stanova. Nije, međutim, objašnjeno ko će biti kupci u ekonomski posrnulom gradu na Rasini…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Krši li gradska vlast Ustav Republike Srbije? Počeli radovi na aerodromu iako nije u gradskom vlasništvu!”

  1. Veljko Živković kaže:

    Gradska vlast krši Ustav Republike Srbije i lažu ovaj narod!

Leave a Reply