Grad uzima visok kredit zbog investitora. Nezaposlenost u Kruševcu 36%

Odbornici lokalnog parlamenta u gradu na Rasini

Skupština grada Kruševca prihvatila ponudu agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Za zaduživanje do 930 miliona dinara glasali predstavnici i vlasti i opozicije

 Odbornici lokalnog parlamenta u gradu na Rasini

Odbornici lokalnog parlamenta u gradu na Rasini

KUPOVINA slobodnog građevinskog zemljišta i podizanje hale za potencijalnog investitora koji bi je uzeo u zakup ujedinila je predstavnike vlasti i opozicije, pa su složno pristali na kreditno zaduživanje grada do 930 miliona dinara.

U skupštinskoj odluci – osim što je primetno izostavljanje podatka o kome se konkretno radi – navedeno je da se gradu obratila Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), upitom za poznatog investitora. Navodno, radi se o ulagaču iz oblasti automobilske industrije, koji ima nameru da u prvoj fazi zaposli 1.700 radnika, sa tendencijom povećanja broja radnika do 3.500 – uglavnom iz mlađe populacije i mahom sa srednjom stručnom smenom.

Kako je nadalje pojašnjeno u odluci koju je Skupština Kruševca usvojila minule sedmice, trojnim ugovorom koji bi potpisali Vlada, Grad i taj investitor, obaveza lokalne samouprave – između ostalog – bila bi da izgradi fabriku od približno 15.000 kvadrata, po principu „ključ u ruke“…

– Ponudom da učestvujemo u izgradnji hale kvalifikovali smo se u najuži izbor gradova – kaže gradonačelnik Dragi Nestorović, dodajući da se investitor obavezuje da ovde ostane najmanje jednu deceniju, a obaveze po osnovu kredita trebalo da budu anulirane već u sedmoj godini.

Konačnu odluku o lokaciji buduće fabrike ulagač bi trebalo da donese za dva do tri meseca. S obzirom na to da Kruševac nema slobodno zemljište, Goran Krasić iz odborničke grupe „Zajedno za Srbiju“ dodaje da je rešavanje pitanja prostora za industrijsku zonu bilo neophodno i bez javljanja potencijalnih investitora.

Demokrate, međutim, tvrde da nisu dale blanko podršku kreditnom zaduživanju, te da će se o o finansijskom aranžmanu raspravljati kada investitor bude zvanično predstavljen.

– Ako grad bude sklopio kreditni aranžman, hoćemo da znamo ne samo ko je ulagač, već i kada će investicija biti realizovana, uz kakve bankarske garancije… Ukoliko se ostvari sve što je najavljeno, ne sumnjam da će biti ekonomski isplativo. Ako je vrednost zakupa, kako navodi gradonačelnik, zaista 3,2 evra po kvadratu, samo po tom osnovu mesečno ćemo dobijati 45.000, a porezi i doprinosi na 1.700 zaposlenih, čak i u prvoj fazi, donosiće gradu milion evra mesečno – kaže Srđan Milivojević, odbornik DS.

GRAD NA IZDISAJU

O TOME koliko je i ova investicija potrebna gradu na Rasini najbolje svedoči statistika: zaposleno je tek oko 24.000 ljudi, a bez radnog mesta je njih gotovo 16.000. Stopa nezaposlenosti lane je iznosila 36,26 odsto, plate su među najnižima u Srbiji i većina Kruševljana živi na ivici egzistencije. Ne čudi, stoga, što je krajem minule sedmice iz redova ovdašnjih demokrata potekla inicijativa za hitno zasedanje Skupštine grada – zbog katastrofalne privredne situacije.

IME

IAKO je ime potencijalnog ulagača još misterija, podsetimo da su „Novosti“ još lane došle do nezvaničnih informacija da se za dolazak u Kruševac i upošljavanje oko 3.000 ljudi interesuje uspešna američka kompanija za proizvodnju kablova – „Delfi“.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply