Funkcioneri Aleksandrovca povećali sami sebi plate za 30%

Čelnici Aleksandrovca povećali sebi plate za 30%?

U nameri da doskoče Zakonu o zamrzavanju plata u javnom sektoru, čelnici Aleksandrovca su povećali sebi plate za 30 odsto, a kako im to nije bilo dovoljno,  su naplaćivali i prekovremeni rad po stopi od 26 odsto na osnovnu platu.

Čelnici Aleksandrovca povećali sebi plate za 30%?

 

Kako piše u zapisniku inspektora Ministarstva finansija o izvršenoj kontroli budžeta te opštine, u koji je “Blic” imao uvid, opština Aleksandrovac je na sednici od 29. novembra 2013. godine donela odluku o povećanju plata izabranih i postavljenih funkcionera za 30 odsto.

 

Tom odlukom obuhvaćeni su: predsednik opštine Jugoslav Stajkovac i njegov zamenik Mihajlo Milić, predsednik Skuopštine opštine Tomiša Savković i njegov zamenik Zoran Bojović, načelnica opštinske uprave Dobrila Vukojević, sekretar skupštine opštine Ivan Novaković, pomoćnici predsednika opštine, članovi opštinskog veća, kao i opštinski javni pravobranilac Slobodanka Mitrović.

Budžetski inspektor konstantuje, da je na istoj sednici doneta odluka o prekovremenom radu opštinskih funkcionera, koja će se obračunavati sa po stopiod 26 odsto na osnovnu platu (bez minulog rada) , te da će se o izvršenju te odluke starati Slavka Bondžić, predsednica Saveta SO za administrativna pitanja.

Ona je, kako stoji u zapisniku budžetskog inspektora, potpisala nezakonita rešenjao osmomesečnom prekovremenim radu funkcionera Aleksandrovca.

plate

Inspektor navodi, da tačan iznos koji je opština u tu svrhu isplatila nije utvrđen, ali da je za plate, dodatake i naknade zaposlenih u skupštini opštine, opštinskoj upravi,opštinskom veću u 2013.godini isplaćeno sa budžeta opštine 56.061.040,05 dinara.

Izvori “Blica” iz opštinske uprave kažu da su funkcioneri i radnici opštinske uprave naplaćivali prekovremeni rad i nakon odlaska budžetskog inspektora. Tačnije, sve do 31. decembra 2014. godine.

Naš izvor tvrdi, bi se takva praksa nastavila i dalje da, nakon više od šest meseci, tj. početkom januara iz Ministarstva finansija nije stigao „negativan izveštaj o kotrloli opštinskog budžeta“.

Inače, Vlada Srbije je 22. septembra prošle godine, usvojila platformu za zamrzavanje plata u javnom sektoru, da bi narodna Skupština 26. okotbra 2014. godine donela Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply