Saopštenje Ministarstva: Filološko odeljenje Kruševačkoj Gimnaziji nije odobreno zbog malog interesovanja dece

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da nije odobrilo formiranje filološkog odeljenja Gimnaziji u Kruševcu zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer.

Filološko odeljenje u Kruševcu nije odobreno zbog malog interesovanja dece

Kako je navedeno, prošle godine filološko odeljenje te gimnazije upisalo je svega 17 učenika, dok se ove godine za pripremu prijavilo samo desetoro dece, a da bi odeljenje bilo formirano, potrebno je da bude najmanje 15 učenika, a optimalno 24.
Objašnjeno je da je manji broj upisane dece stvorio problem formiranja grupa za izučavanje drugog stranog jezika, jer se od 17 upisanih učenika osam opredelilo za nemački jezik, sedam za italijanski, a dva za francuski. „Republika Srbija, niti bilo koja država u svetu, nema mogućnost da finansira odeljenja od nekoliko učenika koja ne ispunjavaju standarde“, naveli su iz ministarstva.
Podsećaju i da je zbog nedostatka zainteresovane dece, direktorka Gmnazije u Kruševcu prošle godine organizovala nastavu da učenici prisustvuju nastavi drugog stranog jezika sa odeljenjem društveno-jezičkog smera i da na kraju školske godine imaju deset časova pripremne nastave i polaganje razrednog ispita. Na takvu organizaciju nezadovoljni učenici i roditelji žalili su se velikom broju institucija, od škole, preko Ministarstva prosvete, do Vlade Srbije i predsednika republike.
Gimnaziji u Kruševcu i ostalim školama koje žele da imaju specijalizovana odeljenja preporučeno je da ta odeljenja formiraju tamo gde će moći da obezbede dovoljan broj učenika. Iz ministarstva su ocenili da su primedbe na ukidanje odeljenja zapravo „pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova“.
„Činjenica da Gimnazija u Kruševcu ove godine neće imati filološko odeljenje, ne znači da to neće moći da ga formira sledeće godine, možda čak dva ili tri, ukoliko bude aplicirala. To sve zavisi od angažovanja direktora te gimnazije i, naravno, zainteresovanosti dece“, piše u saopštenju.
Da bi priča o odeljenjima za nadarene u manjim gradovima bila uspešna, kako je ukazano, potrebno je mnogo više da se potrude aktivi direktora. Potrebno je da direktori gimnazija i osnovnih škola od 1. septembra počnu da promovišu specijalizovana odeljenja i istovremeno pripremaju decu da polože prijemni ispit.
„Svaka gimnazija koja bude obezbedila dovoljan broj đaka, moći će da formira specijalizovano odeljenje“, navelo je ministarstvo u saopštenju. Dodato je i da je učenicima specijalizovano gimnazijsko obrazovanje dostupno i zahvaljujući mreži domova učenika.

Izvor: N1 info

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply