Falsifikovani proizvodi IMK 14. oktobra se prodaju po visokim cenama!

Falsifikovani proizvoda 14. oktobra

Na tržištu mašinskih komponenata pojavili su se falsifikati proizvoda IMK „14. oktobar“. Pokradenom dokumentacijom daju garanciju robi

Falsifikovani proizvoda 14. oktobra

POLOVNI mašinski delovi, svojevremeno proizvedeni u IMK „14. oktobar“, uz prepravke i lažne ateste, osvanuli su na tržištu mašinskih komponenata „zahvaljujući“ pokradenoj dokumentaciji iz ove firme. U rukovodstvu fabrike koja je trenutno u predstečajnom postupku napominju, za „Novosti“, da su falsifikatorima najatraktivnije „spojnice“, čija je cena od 2.000 do 7.000 evra.

– Pre nepunih mesec dana tražena nam je hitna isporuka dve spojnice iz Rudnika uglja Pljevlja, ali su se naknadno javili i obavestili da su preko neke kruševačke firme došli do spojnica koje imaju i ateste i svu potrebnu papirologiju – kaže mr Miloš Isailović, generalni direktor IMK „14.oktobar“. – Te spojnice nisu izašle iz naših pogona. Prosledio sam mejl direktorima u kome ističem da je reč o remontovanim, popravljanim delovima mašina.

Isailović ističe da je u proteklih 10 do 15 godina more dokumenata koji se odnosi na sertifikaciju i kontrolu kvaliteta i bezbednosti proizvoda pokradeno iz fabrike. Sistem je, sledeći – spojnice koje neke fabrike izbace, posrednici nabavljaju na kilo, malo ih „preprave“, a uz falš dokumentaciju nude i partnerima IMK „14. oktobar„.

PROČITAJ JOŠ:  U Kruševcu otkrivena laboratorija za veštački uzgoj marihuane u podrumu mladića starog 27 godina

– Krajem oktobra postavili smo na naš oficijelni sajt upozorenje kupcima da su se na tržištu pojavila lica koja nude proizvode iz naših programa, a koja nemaju ovlašćenja, niti su predstavnici našeg preduzeća – upozorava naš sagovornik. – Nude polovne i dorađene proizvode pozivajući se na krivotvorenu dokumentaciju.

Spojnice su veoma važni delovi mašina. Upravo se radi 11 spojnica za RTB „Bor“, kao i isporuka za kolubarski rudnik.

– Služe za zaštitu starta i rada celog sistema, nalaze se između motora i radnog uređaja – objašnjava za „Novosti“ mr Bogosav Dašić, izvršni direktor za prizvodnju, dok nas provodi kroz pogon Transmisije, gde se proizvode i testiraju spojnice. – Svaka naša spojnica je pri formiranju dokumentacije rađena u saradnji sa Institutom „Mihajlo Pupin“. Znaju se tačno kvalitet, performanse, obavljaju se sva moguća ispitivanja. Jedan od važnih dokumenata je garancija za kvalitet i bezbednost na radu.


OPSTANAK

IMK „14. oktobar“, trenutno u predstečajnom postupku, predstoji odlučivanje o UPPR-u 18. novembra, kako bi se iznašlo rešenje za fabriku koja trenutno upošljava 300 radnika, ima ugovorene poslove, ali i ogroman teret od čak 14,4 milijardi dinara duga. Najveći poverioci su Komercijalna banka, Poreska uprava i Fond za razvoj. U fabrici se nadaju konverziji duga.

PROČITAJ JOŠ:  Pri neprilagođenoj brzini pokušala da pretekne drugo vozilo pa se zakucala u betonsku banderu koju je otkinula!


JOŠ RADI 1.000 MAŠINA

Trenutno je u eksploataciji više od 1.000 mašina proizvedenih u IMK „14. oktobar“, koji je svojevremeno važio za najvećeg regionalnog proizvođača opreme u građevinarstvu, rudarstvu, poljoprivredi i saobraćaju, mašinama i opremi za posebne namene, proizvodne opreme i mašinskih delova. Iz ove fabrike je od osnivanja 1923. godine izašlo čak 32.000 serijskih mašina.

 

Tekst je preuzet sa sajta Novosti

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:575601-Krusevac-Lazni-atesti-za-stare-spojnice

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply