Fabriku ulja u Kruševcu žele četiri kupca

Fabrika ulja u Kruševcu

Austrijska firma „GJ Intertrejding GMBH“, „Laš ofis“ iz Bugarske, jedna mađarska i italijanska firma, kompanije su zainteresovane da kupe Uljaru. Sledi nova procena kapitala

 Fabrika ulja u Kruševcu

Fabrika ulja u Kruševcu

Četiri strane kompanije zainteresovane su za kupovinu Fabrike ulja u restrukturiranju, koja bi već početkom naredne godine mogla da bude u privatnim rukama. Austrijska firma „GJ Intertrejding GMBH“, „Laš ofis“ iz Bugarske, jedna mađarska i italijanska firma, kompanije su sa kojom Uljara sarađuje, a koje su sada zainteresovane da je kupe.

– Program restrukturiranja poveren je Agenciji „Altis kapital“, a radiće se i nova procena vrednosti preduzeća – navodi za „Novosti“ Nebojša Radenković, generalni direktor Fabrike ulja.

– Trenutno, mesečno prerađujemo od 2.000 do 3.000 tona suncokretovog semena, a već imamo potpisane ugovore o plasmanu u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji i Austriji.

Uljara je posle duže pauze počela proizvodnju. Zbog nedostatka sredstava, ne radi se punim kapacitetom, ali naš sagovornik kaže da je od Ministarstva privrede i finansija zatraženo 50 miliona dinara kredita kako bi se kupile sirovine i realizovala planirana proizvodnja veoma traženog ulja „rubin“.

PROČITAJ JOŠ:  Potpisan sporazum za izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu, kako se kanalizacija nebi više ulivala u jezero Ćelije odakle se Kruševac snabdeva pijaćom vodom

– Završili smo kompletan remont i potpisali ugovore sa kupcima i dobavljačima, na osnovu kojih treba da proizvodimo oko dva miliona litara ulja mesečno. Tražili smo i dozvolu da prodamo deo imovine u Jagodini, kako bismo obezbedili makar deo novca koji ćemo uložiti u proces reprodukcije. Iako su planovi utemeljeni na tržišnim i ekonomskim argumentima, važna nam je podrška nadležnog ministarstva, Direkcije za robne rezerve i Fonda za razvoj i lokalne samouprave.

– Preduzeće je bilo opterećeno dugom od 10 miliona evra i hipotekom nad celokupnom imovinom – podseća Nebojša Radenković. – Radnicima je u međuvremenu isplaćeno šest zarada, a 20. novembra overene zdravstvene knjižice na tri meseca, a podnet je i zahtev za povezivanje staža.

VRATILI IME

FABRIKA ulja, jedina južno od Beograda prodata je 2004. godine za 30.000 evra biznismenu Božinu Milićeviću i do decembra 2011. sve do raskidanja ugovora zbog neispunjenja obaveza kupca, radila je pod imenom „Plima M“ uz velike poteškoće. Od 400 radnika ostalo je 160. Česti su bili štrajkovi, a nije se radilo punih 15 meseci.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply