EU finansira sa 200 000 evra ugrožene i obrazovane rome bez posla!

Reciklažom do posla – Poseban program za više od 130 nezaposlenih koje finansira EU sa 200.000 evra. Sredstva za kupovinu opreme

NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja „Trihaus“, koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara – Fond za zaštitu životne sredine grada.

 

– Sredstva će pre svega biti namenjena kupovini potrebne opreme za reciklažu, a biće angažovana lica sa evidencije NSZ, sa socijalno ugroženim statusom – napominje Boban Kostić, direktor JKP.

U Udruženju „Trihaus“ kažu da će deo angažovanih Kruševljana dobiti opremu za rad, a da je cilj da svojim radom izađu iz „sive zone“. Prema informacijama „Novosti“, oko 150 sakupljača sekundarnih sirovina trenutno radi na ovim poslovima.

– Ceo projekat ima četiri komponente, a osim konkretnog angažovanja u Reciklažnom centru, radiće se na jačanju kapaciteta JKP, promociji reciklaže i društvenoj inkluziji učesnika projekta – predočava Ivana Stevanović Hemfling, predsednica udruženja, dodajući da će deo ugroženih osoba biti neposredno uključeno i u edukativne radionice i rad Kancelarije „Trihaus“.

PROČITAJ JOŠ:  Sin legendarnog Miodraga Petrovića Čkalje ispričao interesantnu anegdotu sa Čkaljom, iz svoje mladosti, a objavljena je na godišnjicu smrti velikog glumca iz našeg grada

JKP čiji Reciklažni centar ima kapacitet da mesečno obradi od 10 do 15 tona sirovina, već ima razvijenu mrežu operatera koji sakupljaju sekundarne sirovine u 10 mesnih zajednica, odnosno na selima. Njima se, kako nam je rečeno, plaća na osnovu prikupljenog materijala. U projektu koji je predstavljen u Gradskoj upravi, neposrednu mesečnu naknadu u naredne dve godine dobijaće asistenti, ali nije utvrđeno na koji način.

PROJEKAT DO KRAJA 2017. GODINE

PROJEKAT „Osnažiti, društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ odvijaće se do kraja 2017. Na evidenciji NSZ u Kruševcu krajem januara bilo je čak 15.990 osoba, što je za skoro 600 više u odnosu na novembar 2015.

 

Izvor: Novosti. rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:594811-Reciklazom-do-posla

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply