DS Kruševac – konferencija za štampu

DS Kruševac – konferencija za medije

Gradski odbor Demokratske stranke Kruševac održao je konferenciju za medije, saopštenje prenosimo u celosti…

DS Kruševac – konferencija za medije

Još siromašniji grad

 

Grad Kruševac koji je i u sadašnjem budžetu raspolagao skromnim sredstvima, novim poreskim merama Vlade Republike Srbije, ostaje siromašniji za još za 200 miliona dinara. Posle ukidanja parafiskalnih nameta, Grad je izgubio na godišnjem nivou 130 miliona dinara. Ukupno smanjenje sredstava u budžetu Grada Kruševca iznosi preko 330 miliona dinara.

Grad koji zaobilaze sve investicije, koji ima sve više socijalnih slučajeva, sada ostaje i bez sredstava za servisiranje osnovnih svojih potreba.

Već sledeći rebalans će pokazati koga će aktuelna vlast zakinuti u odnosu na obećana sredstva. Jedno je sigurno da osim estetskih promena, Grad Kruševac neće u narednom periodu moći da isfinansira nijedan ozbiljniji projekat.

Politika Vlade Republike Srbije vodi daljoj centralizaciji sredstava. Suprotno predizbornim obećanjima o decentralizaciji (Kruševac na 1. Mestu, Jaki regioni jaka Srbija i slično), nijedna od vladajućih stranaka nije podigla svoj glas zbog pljačke našeg Grada. I umesto da svojim glasovima poslanici našeg grada privuku sredstva u Kruševac, oni su se odrekli 330 miliona koji su ovom Gradu pripadali u korist republičkog budžeta.
Za ova sredstva mogla se opremiti industrijska zona, urediti kupalište na Rasini, napraviti 18 seoskih škola, više desetina kilometara puteva ili značajno pomoći razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Gradski odbor Demokratske stranke Kruševac daje bezrezervnu podršku prosvetnim radnicima Kruševca koji su isključivo iz humanih razloga stupili u štrajk. Ovoga trenutka se širom Srbije odvija jednodnevna obustava rada koja nadležnima skreće pažnju na probleme za koje oni nemaju sluha ili ne žele da ih vide. U našem okrugu se naredne godine zatvara šest odeljenja u srednjim školama, time će biti pogođeno oko 100 nastavnika koji neće naredne godine imati punu normu. Zahtevi koji se odnose na smanjenje broja đaka u odeljenju na 25 ne rešavaju problem viška radnika, već značajno utiču na obrazovnu efikasnost i efektivnost nastave u takvim odeljenjima. Pozivamo Skupštini grada na narednoj sednici jednoglasno da podršku naporima prosvetnih radnika za bolju budućnost dece.

Smatramo da gradonačelnik mora da obelodani ko su donatori koji će izdvojiti veliku sumu novca za koncert bilo da on košta 35 ili 70 hiljada evra. Cenimo i poštujemo rad Zdravka Čolića i on je uvek dobrodošao u našem gradu, ali ne cenimo neracionalno trošenje sredstava pogotovo u ovom trenutku kada 16 hiljada Kruševljana nema posao, pa domaćinstva za struju, grejanje, vodu i komunalije duguju više od milijardu dinara a više od 3.000 zaposlenih u proizvodnji radi uz stalno kašnjenje plata. Apelujemo na odgovorne da novac predviđen za koncert ulože u otvaranje novih radnih mesta koja su u ovom trenutku neophodna za naš grad.

http://www.youtube.com/watch?v=GZmaWAPAzAA

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply