24 septembar 2017

RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious

HOT NEWS
Objavi na Fejsbuku ovu stranicu

Najnovije Vesti


0501-20170922011425.jpg
Direktorka sa nevažećom doktorskom diplomom - Fakultet za industrijski menadžment podneće krivičnu prijavu protiv Zorane Milosavljević, direktorke Visoke tehničko-tehnološke škole
zvezda-20170918203337.jpg
Prodata nepokretna imovina konfekcije "Zvezda" - Nepokretna imovina konfekcije „Zvezda“ u stečaju prodata je kruševačkom preduzeću „Arabika DOO“ za 66,4 miliona
29_1000x0-20170918000842.jpg
REKETIRANJA, BOMBE, LIKVIDACIJE... Ko je ubio Jotkinog generala i vođu kruševačkog klana? Foto: Arhivska fotografija / RAS Srbija Goran Petrović - Peta je izrešetan u teretani
VOJVODINA-NAPREDAK_09-1200x895.jpg
PROMENE U KRUŠEVCU: Napredak ostao bez trenera pred gostovanje Partizanu - Slab start sezone, a onda tri uzastopna poraza i Napredak mora da traži novog trenera. Kako saznaje HotSport, Nenad Sakić
images/stories/articles.jpg
Na prvenstvu Srbije atletici za slepe i slabovide osobe takmičari iz Kruševca osvojili su pet medalja iako im je ovo bio debitantski
Pratite nas, klik ispod na SVIDJA MI SE ili LIKE

Anketa

Podržavate li postavljanje zaštitnog zida na Bruskom putu koja zvučno i fizički izoluje romsko naselje?
Rezultati

Uživo Gledanje Televizije - Domaći Kanali

Pečenjijada u Stopanji privukla posetioce iz cele Srbije

Objavi na Fejsbuku ovaj video

Cela Srbija pohrlila u PRESTONICU PEČENJA: Miris se širi Stopanjom, okreću se prasići i jagnjići, a majstori otkrivaju svoje tajne (VIDEO)

- Pečenja ponestaje, ali će ga biti u dovoljnim količinama. Postigli smo pravi cilj, a on je bio da se dobro jede i pije, uz bogat kulturno - umetnički program - rekao je Atanasković

Stopanja Pečenjijada

Selo Stopanja, pored magistralnog puta Trstenik-Kruševac, čuveno je po velikom broju pečenjara i danas je postalo prestonica pečenja.

Na svakom koraku peku se i okreću prasići i jagnjići, a mestom se konstantno širi miris pečenja. Iako manifestacija traje i u nedelju, kafane su već prepune gostiju od samog jutra. I svi rade isto - jedu pečenje!

Pečenjar Radiša Gašić, kaže da se proda sve što stigne, i da je pečenje u Stopanji isključivo vruće.

- Ako se na Roštiljijadi pojede više pečenja nego roštilja, na Kupusijadi opet više pečenja nego kupusa, onda je normalno da se manifestacija Pečenjijada održi u Stopanji. Najbolje pečenje je kad zakoljete mlado prase iz obora, do tridesetak kilograma, i odmah ga stavite na vatru da se peče dok se mišići mrdaju. Ostale tajne spremanja ne mogu da otkrijem -  kazao je Radiša za Tanjug.

Rade Vitkovac, ugostitelj iz Stopanje kaže da je umetnost i u sečenju pečenja.

- I vruće pečenje je teško iseći, jer i za to je potreban dobar majstor. Ali, kod nas u Stopanji su svi dobri u tome, i znaju šta je pravi kvalitet - objasnio je ovaj stari ugostitelj.

Gerasim Atanasković, predsednik organizacionog odbora "Stopanjske pečenjijade" kaže da je postignut cilj, a on je bio da se danas "traže prase i jagnje više".

- Pečenja ponestaje, ali će ga biti u dovoljnim količinama. Postigli smo pravi cilj, a on je bio da se dobro jede i pije, uz bogat kulturno - umetnički program - rekao je Atanasković.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da je prva "Pečenjijada", koja se organizuje ove godine, već prevazišla njihova očekivanja.

- Puno smo uložili u prethodnih godinu dana. Od samog planiranja pa do celokupne organizacije. Rezultati se vide. Očekujemo od 10.000 do 15.000 ljudi već prvog dana. Narod je zadovoljan i utisci su prelepi. Očekujemo da ''Pečenjijada'' postane manifestacija na republičkom nivou - kazao je Ćirić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Pečenjijada u Stopanji privukla posetioce iz cele Srbije