25 mart 2017

RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious

HOT NEWS
Objavi na Fejsbuku ovu stranicu

Najnovije Vesti


ceca-1-1-20170325012536.jpg
Imala je 32 godine! Preminula odbornica u Skupštini grada
49887f_55f75a5cab5946778641af885140a855_mv2_d_55-20170325011700.jpg
U susret polumaratonu - Kruševac će poslednje nedelje marta, biti domaćin drugog međunarodnog polumaratona i trke zadovoljstva u kojoj će učestvovati rekreativci i promoteri zdravog života.
trajal-20170325011000.jpg
Pogon za mešanje gume - POVREĐENA TRI RADNIKA: Gorelo u kruševačkom
kzvezda3-20170325010630.jpg
Prodaja imovine konfekcije Zvezda iz Kruševca - Na dobošu šivara, zgrada tekstilne industrije,
14893536656098_bici-neo-mt-20170325010128.jpg
Drugi incident za deset dana: Autobus sa Kosova pogođen flašom u Kruševcu - Incident se dogodio u nedelju oko 10 sati i prijavljen je policiji, rekao je Bici, vlasnik firme, dodajući da je
Pratite nas, klik ispod na SVIDJA MI SE ili LIKE

Anketa

Podržavate li postavljanje zaštitnog zida na Bruskom putu koja zvučno i fizički izoluje romsko naselje?
Rezultati

Uživo Gledanje Televizije - Domaći Kanali

ORPAK Kruševac - Život sa životinjama!

Objavi na Fejsbuku ovaj video

Život sa dlakavcima - Lela Bucek, predsednica Kruševačke organizacije „Orpak”, baš rečima iz naslova, voli da ukaže na radosti i brige koje deli sa ljubimcima u privremenom smeštaju za negu napuštenih pasa i mačaka

Лела Буцек окружена својим љубимцима (Фото: Р. Станковић)

Kruševac – Zbrinjavanje životinja započela je još u prvom razredu osnovne škole, na neobičan i sebi svojstven način. Danas, 28 godina kasnije, svrstala se među najveće borce za prava životinja u Srbiji. Za uzvrat, brinući se o napuštenim i povređenim kućnim ljubimcima, kao predsednik „Orpaka”, kruševačke organizacije za zaštitu i prava životinja, zaljubila se u doktora veterine, koji joj je postao odani suprug i snažni oslonac u ostvarivanju projekata za lepši život voljenih četvoronožaca.

To je Lela Bucek, viši referent za radno-pravne odnose u Gradskoj upravi i predsednica „Orpaka”, organizacije koja je odlazeće, 2016. godine, zabeležila jednu deceniju uspešnog rada. Počeli su 2006. uz pomoć direktora Veterinarske stanice – Kruševac dr Dragana Janjića, istaknutog međunarodnog kinologa, koji im je besplatno ustupio nekoliko bokseva za bolesne životinje, uz veterinarske usluge po ceni utrošenog materijala. Danas „Orpak” za privremeni smeštaj i negu napuštenih životinja koristi upravo kućni plac Lele Bucek i njenog supruga dr Aleksandra Gajića. Objekte za tridesetak pasa i isto toliko mačaka su sami izgradili.

Život sa tim dlakavcima, kako Lela voli da kaže, deli u radosti i njihovo dvoje male dece: Vuk koji se rodio 2011. i Jelena 2013. Suprug Aleksandar je 2012. napustio posao u Javnoj ustanovi Veterinarska stanica – Kruševac i osnovao sopstvenu veterinarsku ambulantu. Sada zajedno grade projekte za podizanje velikog prihvatilišta, za 500 pasa i isto toliko mačaka, oslanjajući se na osvedočene svetske borce za prava životinja i međunarodne organizacije.

– Pogledajte kako su ove kuce i mace srećne u ovom prelepom ambijentu. Samo, teško je obezbediti hranu, lekove i sve drugo od donacija, priloga prijatelja „Orpaka”. Ponekad znam da zavapim preko „Fejsbuka” za pomoć, kada vidim da hrana ponestaje – priča nam Lela, koja je još kao đak prvog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović” znala da usput pokupi neku napuštenu životinju i donose je kući. Majka bi je grdila, a otac je imao više razumevanja. Kada se osamostalila, posvetila se spasavanju životinja.

„Orpak” je u međuvremenu promenio više lokacija i svuda su se ponavljali problemi: susedi, oni koji ne vole životinje. Iako ni na jednoj lokaciji nije bilo prihvatilište, već stacionar za lečenje bolesnih životinja, letele su razne prijave inspekcijskim službama. Inspektori su dolazili i utvrđivali da je sve po propisu. Onda su neki počeli kamenice da bacaju na nemoćne životinje.

– Morali smo da tražimo bolje rešenje. Smogli smo snage da se skućimo u selu Trmčare, sa dovoljno placa za privremeni smeštaj 50-60 životinja. Izgradili smo kućice, terene za mace, pravu igraonicu... Pomoć nam pruža fond Brižit Bardo, pa Monika Brukner iz Đurđeva, koja ima ogromno prihvatilište za mačke i pse, kao i brojni donatori i članovi našeg udruženja. Ipak sve ovo je privremeno.

Zašto, pitamo? Kakvi su dugoročni planovi „Orpaka”?

– Grad Kruševac, na primer, ni dinara nikada nije izdvojio za sterilizaciju i kastraciju životinja u azilu. Tražimo investitore. Fondacija Brižit Bardo je blizu pozitivnog odgovora da hoće da finansira naše buduće prihvatilište, ali smo mi zastali. Nije nam cilj da izgradimo azil u koji ćemo da smestimo nekoliko stotina životinja, a da nemamo siguran izvor finansijskih sredstava za njihovo održavanje.

Lela je pre nekoliko godina promenila način ishrane. Postala je vegetarijanac, smatrajući da je i to način da se pokazuje veličina ljubavi prema životinjama. Na internetu često „ratuje” sa ljudima koji namerno kolima jure za životinjama. „Ratuje” i na sudu, podnoseći prijave protiv nesavesnih držalaca pasa, ubica mačaka. Kaže da kod tužilaca ima razumevanja, ali da još nije izrečena nijedna prava mera za povređivanje i ubijanje pasa i mačaka.

Ne veruje da će ljudi bez sankcija za povrede životinja promeniti svest. Zato „Orpak” deluje na mnogo načina. Svake godine organizuje izložbu mešanaca, u kojoj uživaju ljubitelji pasa, naročito deca. Organizuje, takođe, i štandove u gradu, nudeći životinje za udomljavanje i prikupljanje novčanih sredstava.

Izvor: Politika.rs

ORPAK Kruševac - Život sa životinjama!