26 april 2017

RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious

HOT NEWS
Objavi na Fejsbuku ovu stranicu

Najnovije Vesti


NI-SUKOB-INTERESA-KS-1900-GRB-3009-20150930-151159347-.mxf.Still004-20170419215848.jpg
Već petu godinu najveći deo gradskih budžeta za projekte od javnog interesa u oblasti javnog informisanja u celoj Srbiji odlazi medijima bliskim vlastima. Preživljavaju samo odani. Kao
34875-strajk-trajal02_RAS_0a14_1000x1000-20170419203833.jpg
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ne mire se sa otkazom uručenim svom aktivisti Vladici Tomaševiću - Protesti ispred Trajala i Unije
image-20170419203457.jpg
MLADA KRUŠEVLJANKA JEDINI OBUĆAR U OKRUGU Jelena (28): Kad uđu svi pitaju: “A ko je majstor?” - Pa, ja sam majstor! Dvadesetsedmogodišnja Jelena Veljković je jedina žena obućar u
sajam-zaposljavanja,-kikinda_660x330-20170419202136.jpg
SAJAM ZAPOŠLJAVANJA Poslodavci iz Kruševca traže mašince i metalce - Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Kruševac, organizuje u četvrtak u Hali sportova, Sajam
smart-industry2-20170419191644.png
Evolvea ponovo u Kruševcu - Italijanska kompanija razmatra saradnju sa gradom na
Pratite nas, klik ispod na SVIDJA MI SE ili LIKE

Anketa

Podržavate li postavljanje zaštitnog zida na Bruskom putu koja zvučno i fizički izoluje romsko naselje?
Rezultati

Uživo Gledanje Televizije - Domaći Kanali

ORPAK Kruševac - Život sa životinjama!

Objavi na Fejsbuku ovaj video

Život sa dlakavcima - Lela Bucek, predsednica Kruševačke organizacije „Orpak”, baš rečima iz naslova, voli da ukaže na radosti i brige koje deli sa ljubimcima u privremenom smeštaju za negu napuštenih pasa i mačaka

Лела Буцек окружена својим љубимцима (Фото: Р. Станковић)

Kruševac – Zbrinjavanje životinja započela je još u prvom razredu osnovne škole, na neobičan i sebi svojstven način. Danas, 28 godina kasnije, svrstala se među najveće borce za prava životinja u Srbiji. Za uzvrat, brinući se o napuštenim i povređenim kućnim ljubimcima, kao predsednik „Orpaka”, kruševačke organizacije za zaštitu i prava životinja, zaljubila se u doktora veterine, koji joj je postao odani suprug i snažni oslonac u ostvarivanju projekata za lepši život voljenih četvoronožaca.

To je Lela Bucek, viši referent za radno-pravne odnose u Gradskoj upravi i predsednica „Orpaka”, organizacije koja je odlazeće, 2016. godine, zabeležila jednu deceniju uspešnog rada. Počeli su 2006. uz pomoć direktora Veterinarske stanice – Kruševac dr Dragana Janjića, istaknutog međunarodnog kinologa, koji im je besplatno ustupio nekoliko bokseva za bolesne životinje, uz veterinarske usluge po ceni utrošenog materijala. Danas „Orpak” za privremeni smeštaj i negu napuštenih životinja koristi upravo kućni plac Lele Bucek i njenog supruga dr Aleksandra Gajića. Objekte za tridesetak pasa i isto toliko mačaka su sami izgradili.

Život sa tim dlakavcima, kako Lela voli da kaže, deli u radosti i njihovo dvoje male dece: Vuk koji se rodio 2011. i Jelena 2013. Suprug Aleksandar je 2012. napustio posao u Javnoj ustanovi Veterinarska stanica – Kruševac i osnovao sopstvenu veterinarsku ambulantu. Sada zajedno grade projekte za podizanje velikog prihvatilišta, za 500 pasa i isto toliko mačaka, oslanjajući se na osvedočene svetske borce za prava životinja i međunarodne organizacije.

– Pogledajte kako su ove kuce i mace srećne u ovom prelepom ambijentu. Samo, teško je obezbediti hranu, lekove i sve drugo od donacija, priloga prijatelja „Orpaka”. Ponekad znam da zavapim preko „Fejsbuka” za pomoć, kada vidim da hrana ponestaje – priča nam Lela, koja je još kao đak prvog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović” znala da usput pokupi neku napuštenu životinju i donose je kući. Majka bi je grdila, a otac je imao više razumevanja. Kada se osamostalila, posvetila se spasavanju životinja.

„Orpak” je u međuvremenu promenio više lokacija i svuda su se ponavljali problemi: susedi, oni koji ne vole životinje. Iako ni na jednoj lokaciji nije bilo prihvatilište, već stacionar za lečenje bolesnih životinja, letele su razne prijave inspekcijskim službama. Inspektori su dolazili i utvrđivali da je sve po propisu. Onda su neki počeli kamenice da bacaju na nemoćne životinje.

– Morali smo da tražimo bolje rešenje. Smogli smo snage da se skućimo u selu Trmčare, sa dovoljno placa za privremeni smeštaj 50-60 životinja. Izgradili smo kućice, terene za mace, pravu igraonicu... Pomoć nam pruža fond Brižit Bardo, pa Monika Brukner iz Đurđeva, koja ima ogromno prihvatilište za mačke i pse, kao i brojni donatori i članovi našeg udruženja. Ipak sve ovo je privremeno.

Zašto, pitamo? Kakvi su dugoročni planovi „Orpaka”?

– Grad Kruševac, na primer, ni dinara nikada nije izdvojio za sterilizaciju i kastraciju životinja u azilu. Tražimo investitore. Fondacija Brižit Bardo je blizu pozitivnog odgovora da hoće da finansira naše buduće prihvatilište, ali smo mi zastali. Nije nam cilj da izgradimo azil u koji ćemo da smestimo nekoliko stotina životinja, a da nemamo siguran izvor finansijskih sredstava za njihovo održavanje.

Lela je pre nekoliko godina promenila način ishrane. Postala je vegetarijanac, smatrajući da je i to način da se pokazuje veličina ljubavi prema životinjama. Na internetu često „ratuje” sa ljudima koji namerno kolima jure za životinjama. „Ratuje” i na sudu, podnoseći prijave protiv nesavesnih držalaca pasa, ubica mačaka. Kaže da kod tužilaca ima razumevanja, ali da još nije izrečena nijedna prava mera za povređivanje i ubijanje pasa i mačaka.

Ne veruje da će ljudi bez sankcija za povrede životinja promeniti svest. Zato „Orpak” deluje na mnogo načina. Svake godine organizuje izložbu mešanaca, u kojoj uživaju ljubitelji pasa, naročito deca. Organizuje, takođe, i štandove u gradu, nudeći životinje za udomljavanje i prikupljanje novčanih sredstava.

Izvor: Politika.rs

ORPAK Kruševac - Život sa životinjama!