Država i grad rasparčavaju preduzeća da bi prodali ono što se prodati još može

U Kruševcu sedam preduzeća sa oko 2.700 zaposlenih čeka da bude privatizovano. Pošto je većina ovih preduzeća imala jako loše iskustvo sa bivšim vlasnicima, a interesenata za kupovinu čitavih firmi nema, država je odlučila da ih rasparča kako bi ih lakše prodala.

– Iskustva koje imamo sa investitorima iz inostranstva pokazuju da je vreme prodaje kompletnih kompanija prošlo. Do kraja juna 2014. godine moramo sve ono što je utrživo da prodamo, ali ne po svaku cenu. Sa ogromnim dugovima, koje recimo HI „Župa“ ima, nemoguće je naći kupca da podmiri 25,30 miliona evra obaveza i da još plati državi. Zato ćemo, tamo gde je moguće, ići na podelu. Za dve godine za „Župu“ nismo dobili nijednu ponudu, čak ni za imovinu i samo uz preuzimanje radnika. Kada smo je podelili na četiri profitabilna dela i peti, Opšte poslove, u roku od tri meseca dobili smo osam ponuda svetskih kompanija zainteresovanih za pojedine fabrike. – objašnjava Olivera Aranđelović, zamenica direktora Agencije za privatizaciju.

Ona očekuje da se prvi javni pozivi za HI „Župu“ objave u prvoj polovini maja, dodajući da bi potencijalni kupac fabrike koja proizvodi premikse i stočnu hranu mogla da bude kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mali akcionari HI „Župa“ su na skupštini preduzeća, pre mesec dana, bili protiv podele, dok je za preostalih 330 radnika kojima se duguje više od 25 plata najvažnije da im se reši status.

– Sve je bolje od ovog mučenja koje sada preživljavamo! Čak i stečaj! Potpuno mi je svejedno da li će neko da nas kupi, samo nek’ se agonija okonča! Idemo u fabriku, a posla ni para nema. Neka dođe šeik, grof, tajkun… samo neka obezbedi da se radi. – ističe Rade Petrović.

Podela očekuje i DIP „Savremeni dom“. U jednoj od preostalih hala ovog preduzeća nedavno je proizvodnju PVC stolarije započela turska kompanija „Erste“ sa kojom je potpisan ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji. Za 38 hektara zemljišta kojim raspolaže „Savremeni dom“ ima još interesenata iz Srbije i inostranstva.

U IMK „14. oktobar“, međutim, smatraju da podela industrije ne bi bila dobra.

– Napravljeni smo tako da damo zajednički proizvod, a to je građevinska mašina. Pored toga što smo tehnološki povezani i infrastruktura za vodu, gas i slične stvari nam je zajednička. U krajnjoj liniji, protiv smo podele, jer bi nam rascepkanima bilo teže da se borimo za svoja prava. Najbolje rešenje je da nas neko kupi kao celinu. – smatra Dejan Mutavdžić iz Sindikata „Nezavisnost“.

Interesovanje za kupovinu Fabrike maziva u par navrata iskazao je NIS, dok je Grad Kruševac zainteresovan da postane vlasnik Pekarske industrije „Branko Perišić“.

PREGLED: Preduzeća koja treba da budu privatizovana do 30. juna 2014. godine – Broj zaposlenih
IMK „14. oktobar“ – 1.550
HI „Župa“ – 330
Pekarska industrija „Branko Perišić“ – 224
Fabrika maziva FAM – 180
Fabrika ulja – 120
Konfekcija „Zvezda“ – 120
DIP „Savremeni dom“ – 80

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply