Doktorka iz kovid bolnice otkriva kako prolaze vakcinisani pacijenti koji se ipak zaraze korona virusom i poziva na vakcinaciju

Naša doktorka otkrila kako prođu vakcinisani u kovid bolnici

Ivana V. SvilarovIvana V. Svilarov Foto: Privatna arhiva

Dr Ivana V. Svilarov koja trenutno radi u kovid bolnici u Kruševcu, na svom iskustvu je uočila razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata.

„U bolnici u kojoj sam trenutno, pet soba je pod mojim nadzorom. U svakoj sobi je od 15 do 20 pacijenata. Vakcinisanih je četvoro. Jedan mlađi pacijent -Sinofarm, obe doze – juče otišao kući. Jedna starija baka – obe doze Sinofarma – u poboljšanju i u ovom momentu sa dobrom prognozom, do sledeće nedelje računam da izlazi iz bolnice. Jedan stariji čovek – 16. dan nakon prve doze Sputnjik V – verovatno sutra ide kući. I jedan mlađi pacijent vakcinisan Fajzerom u momentu inkubacije (primio je vakcinu kad je već bio inficiran koronom), prekjuče otišao kući. Ostali su nevakcinisani. Ovo nije od naučne vrednosti, ali može biti od edukativne“, podvlači dr Svilarov za portal Nova.rs.

Primetićete, vakcinisani pacijenti, iako su podlegli zarazi, spremniji su da se izbore i brže se oporavljaju.

Postoji i drugi deo priče, možda još bitniji.

„Iako sam sa njima svaki treći dan, iako ne znaju kako izgledam, mi se ipak odlično upoznamo. Onaj veći broj srećnika koji krene kući, pita šta dalje: Intenzivan odmor još 15 dana, jer svaki napor ili stres može nakratko opet da vam vrati tegobe, što više tečnosti, nemojte slučajno da se smrzavate, terapiju ćete dobiti napisanu u otpusnoj listi, javite se svom pulmologu na kontrolu kako bude u listi pisalo. I vakcina za 3 meseca, u dogovoru sa pulmologom. Jedino pitanje koje uvek dobijem na sve to je: ‘Koja?’. Nakon svega što su preživeli, svi ti ljudi žele da prime vakcinu. Budimo vispreni. U ovako velikoj cirkulaciji virusa, biramo sami – vakcina ili korona. Birajmo pametno“, ističe dr Svilarov.

Izvor: Nova.rs

Link: https://nova.rs/magazin/zdravlje/nasa-doktorka-otkrila-kako-prodju-vakcinisani-u-kovid-bolnici

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply