Direktor Toplane Azdejković taži da se omogući kupovina uglja direktno od rudnika, bez kontrole države

toplana1

Toplanama koje pretežno koriste ugalj trebalo bi omogućiti da ga kupuju direktno od rudnika, umesto otpisa kamate prema robnim rezervama kaže direktor kruševačke Toplane Dragan Azdejković

toplana1

Komentarišući predlog ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verice Kalanović da se toplanama otpišu kamate na dugove za energente, a lokalnim samoupravama predloži da Toplane otpišu kamate građanima, Azdejković je rekao da to ne predstavlja ključnu pomoć toplanama.

Građani nama duguju 120 miliona dinara, a mi Robnim rezervama 36 miliona, a ne verujem ni da nam je način obračuna kamata isti. Osim toga, mi dugujemo godinu dana, a postoje građani koji nama duguju tri ili četiri godine„, rekao je Azdejković.

On objašnjava da kamate građana iznose 12 miliona dinara, a Toplane prema Robnim rezervama oko osam miliona dinara, i naglašava da je taj iznos, kada je reč o kamatama za ugalj, dostigao čak 60 miliona dinara.

To je obračun kamate za 2011. godinu, a kada dođe obračun za 2012. i 2013. godinu taj iznos može biti i 90 miliona dinara, jer ne verujem da ćemo sve dugove moći da izmirimo„, kaže Azdejković.

Zbog takve situacije, kruševačkoj Toplani, koja za razliku od drugih više koristi ugalj od mazuta, treba omogućiti da se tim energentom snabdevaju direktno iz rudnika jer bi takva pomoć bila mnogo efikasnija, smatra on.

Komentarišući grejnu sezonu koja je na izmaku, direktor kaže da je „bila na ivici“, te da će sledeća biti još teža jer je na naplatu stigao još jedan kredit.

Prošle godine nam je za normalno funkcionisanje bilo potrebno više od 800 miliona dinara, (za energente 480 miliona, dug prema bankama 250 miliona, platni fond 130 miliona), a ukupne fakture su iznosile 750 miliona dinara, što znači da smo mi u startu bili u minusu 50 miliona„- objasnio je Azdejković.

On je podsetio da je od prethodnog rukovodstva nasledio dugovanja od sedam miliona evra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply