Delovi Trayala i 14. oktobra biće u sastavu namenske industrije

Sasvim je izvesno da je namenska industrija budućnost za dve najveće kruševačke fabrike „Tayal korporacije“ i „14. oktobar“ i da država neće više tolerisati ekspermentisanje sa poslovnim sistemima od strateškog interesa po zemlju, kao što je bio slučaj sa ovim kruševačkim kolektivom „Trayal“ u vreme kada je njime upravaljala bugarska kompanija „Brikel“, javljaju mediji u Kruševcu.

Na to je ukazao i na prošlonedeljnoj sednici Privrednog saveta grada Kruševca generalni direktor „Trayala“ Miloš Nenzić. Fabrika eksploziva i pirotehnike koja, podsetimo, između ostalog proizvodi i protivgradne rakete, i Fabrika zaštitne opreme vratiće se u državno vlasništvo, dok će ostali delovi poput fabrike industrijskih i poljoprivrednih pneumatika i spoljnih guma za dvotočkaše svoju budućnost tražiti kroz neki od ponuđenih modela privatizacije. Po svoj prilici putem strateškog partnestva, s obziom da je reč o fabrikama zavdinih potencijala, s tim što stoji i mogućnost ostalih opcija. Prodaja kapitala na primer.
I deo kapaciteta Industrije „14. oktobra“ naći će se u sistemu namenske industrije zemlje, a svoju poziciju bitnog činioca odbrambenog sistema zemlje učvrstili su nedavno, nakon javnog predstavljanja raketnog sistema „Morava“. Ministar Bratislav Gašić je tada čestitao pripadnicima Vojnotehničkog instituta, predstavnicima odbrambene industrije na uspešno izvedenom probnom gađanju uz podsećanje da je „Morava“ proizvod srpske pameti i srpske vojne industrije, jer su 98% elemenata radile fabrike u Srbiji – „14. oktobar“, „Prva petoletka“, FAP, „Krušik“ i da u sebi sadrži značajne izvozne potencijale.
Tražiće se svakako rešenje i za ostale celine „14. oktobra“, s tim što se ovom kruševačkom kolektivu ukazala prilike da se i pre dolaska strateških partnera održi na tržištu procesne opreme, ali i da se vrati sa svojim programom serijskih građevinskih mašina, navodi RTV „Kruševac“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply