Dejan Ivanović sačuvao je živote drugih, zbog mine ostao bez noge, a danas je veliki borac protiv naoružanja

Dejan Jovanović pomaže mladima da prepozanaju opasnost na terenu

Kruševljanin Dejan Ivanović je kao vojnik ostao bez noge u ratu 1999. godine. Kao civil znate da od mina koje su ostale iza vojske mogu da stradaju deca

 Dejan Jovanović pomaže mladima da prepozanaju opasnost na terenu

Dejan Jovanović pomaže mladima da prepozanaju opasnost na terenu

BOMBARDOVANjE je Dejana Ivanovića, tekstilca iz Kruševca zateklo na Kosmetu. Nosio je vojničku uniformu 125. motorizovane brigade Treće armije. Čuvao je usku teritoriju u rejonu karaule Košare. Od terorista takozvane UČK delilo ga je minsko polje u potoku. Imao je samo 21 godinu kad je ostao bez noge, a kod kuće ga je čekala devojka Danijela. Danas je poznati ronilac i borac protiv kasetne municije i drugog naoružanja za masovno uništavanje.

– Bio sam komandir, skoro najstariji u grupi od 16 – 17 mladih vojnika – svedoči za „Novosti“ Dejan Ivanović.

– Tog 21. maja 1999. godine sišao sam u taj potok kako bih proverio i povezao mine. Imali smo dojavu da će nas napasti. Sve sam mine uspeo da obezbedim. Sve do uveče, kada me je jedna „koštala“ desne noge. Valjda se Bog umorio da me čuva. Rekao sam sebi, ako je „otišla“ – ostalima sam sačuvao glavu.

Stopalo je razneseno na licu mesta. Brzo su ga prebacili za Peć, gde su mu amputirali potkolenicu. U Vojnoj bolnici u Nišu usledila je nova operacija, a potom rehabilitacija na VMA.

– Tu je bilo nas 30 amputiraca, neko bez ruke, neko bez noge, nekima je ostalo samo telo – priseća se Dejan. – Uzeo sam protezu i vratio se u Kruševac. Fabrika „Zvezda“, gde sam pre vojske tek počeo da radim, otišla je u stečaj. Ko zna, možda bih stvarno postao krojač da se nije dogodio rat.

Kada je nastupio mir, Dejan je otpočeo borbu: rad u udruženjima ratnih vojnih invalida, borba za lekove, pomagala, podršku saborcima. Organizaciji „Podrška, prava, pristup – Srbija“ pridružio se 2009. godine.

– Obilazio sam teren, razgovarao sa žrtvama ranjavanja, otpočeo sam borbu protiv naoružanja za masovno uništenje, kasetne municije i nuklearnog oružja, to je bila moja nova misija – otkriva nam bivši vojnik. – Kada nosite uniformu postavljanje mine je normalna stvar, koristan način da neprijatelju zadate udarac. Ali, kada ste civil, shvatate da ta mina ostaje iza vojske. Od nje stradaju deca.

RONjENjEM POBEDIO GUBITAK NOGE

TRENERI u Klubu za podvodne aktivnosti podvlače kako je Dejan Ivanović jedan od najposvećenijih ronilaca. Vežba više puta u toku nedelje. Zimi se trenira u bazenima Sportskog centra, a leti u Međunarodnom ronilačkom centru u Čanju. Na Jadranu je Dejan prvi put zaronio u punoj opremi. Kaže da je osećaj neverovatan i da je sada siguran da je pobedio gubitak noge.

Dejan je za kratko vreme uspeo da animira brojne žrtve mina. S ponosom priča da je Udruženje „Podrška“ objavilo ilustrovanu knjižicu koja pomaže najmlađima da prepoznaju opasnosti na terenu. Radili su i sa izviđačima. A publikacija je, podvlači, objavljena i na albanskom jeziku, kako bi i deca u Preševu, Medveđi, Bujanovcu bila bezbedna.

Ove godine počeo je i da roni!

– Priključio sam se Sportskom savezu osoba sa invaliditetom, koji je formiran prošlog septembra u Kruševcu, pa sam hteo da ličnim primerom pokažem da u sportu nema prepreka – poručuje hrabri borac i ronilac. – Uspeo sam da savladam i znakovni jezik kako bih bolje razumeo gluvoneme ljude. A, priznajem, nisam umeo dobro da plivam. Kada sam to savladao, počeo sam i da ronim uz pomoć trenera Kluba za podvodne aktivnosti.

U vodi ga prati iskusni ronilac Miroljub Bićanin. Uz njega su ostali i pravi prijatelji. Pri svakom novom koraku Dejan ima podršku porodice. Devojka Danijela ga je čekala da se vrati iz rata. Imaju dvoje dece, sina Aleksandra (14) i ćerku Ivu (8). Narednog leta planiraju da zajedno rone.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply